5. Decembra 2023.

U Brazilu razbijen ilegalni lanac, oružje vrijedno 225 miliona evra dolazilo iz Hrvatske i Slovenije

Brazilska policija razbila je milionski lanac ilegalne trgovine oružjem iz Evrope u Južnu Ameriku, objavilo je brazilsko ministarstvo pravosuđa. Kako navode, kompanija sa sedištem u Asunsionu u Paragvaju navodno je uvezla hiljade pištolja, pušaka i municije od nekoliko evropskih proizvođača u Hrvatskoj, Turskoj, Češkoj i Sloveniji.

U saopštenju se kaže da je oružje vredno oko 225 miliona evra. Navodno je uvezeno iz Evrope u Paragvaj, a onda je preprodavano grupama posrednika koji su operisali na granici između Brazila i Paragvaja, a koji su ga zatim preprodavali moćnim kriminalnim frakcijama u Brazilu.

Istraga je započela 2020. godine u policijskoj stanici u Vitoriji da Konkvista na severoistoku Brazila gde su uhapšene dve osobe s 23 pištolja hrvatskog porekla i dve puške sa municijom i patronama.

Nakon toga brazilska policija je pokrenula operaciju kodnog imena „Đakovo“ koja je otkrila višemilionski lanac nezakonite trgovine vatrenim oružjem iz Evrope u Južnu Ameriku.

Kako navodi brazilsko ministarstvo pravosuđa, u razdoblju od tri godine kompanija koju istražuju uvezla je oko 43.000 komada oružja u Paragvaj vrednog 1,2 milijarde brazilskih reala, odnosno oko 225 miliona evra, preneo „Jutarnji list“.

Kako navodi policija, tokom tog razdoblja izvršeno je 67 pretresa pa je na teritoriji Brazila zaplenjeno ukupno 659 komada oružja.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare