3. Oktobra 2023.

U Berlinu protesti protiv podrške Ukrajini

U glavnom gradu Njemačke, na Dan njemačkog jedinstva, okupilo se nekoliko hiljada ljudi desničarskih stavova koji se, između ostalog, zalažu protiv isporuka oružja Ukrajini, ostavku vlade i prijevremene izbore u Njemačkoj.

Protestnu akciju, koja se održava na trgu ispred berlinske katedrale, najavili su aktivisti bliski desničarskoj partiji Alternativa za Njemačku (AfD) i pokretu Kverdenker koji se ranije protivio mjerama vlade u borbi protiv virusa korona. Ovaj pokret smatra se desničarsko-populističkim i objedinjuje nekoliko desničarskih radikalnih organizacija, poput Pegide.

U najavi su organizatori pozvali na ostavku vlade i ponovne izbore, kao i uvođenje narodnog glasanja prilikom donošenja važnih odluka.

– Lijevi, desni, centar – nije nas briga. Mi smo za demokratiju koje sada nema – rekao je jedan od govornika na bini na protestu.

On je pozvao ljude da, nezavisno na političke preference, izađu na ulice protiv učešća Njemačke u vojnoj podršci Ukrajini, kao i da se pridruže drugim mirovnim akcijama, kao što su, na primjer, pristalice politike partije Levi Sare Vagenkneht.

– Nije nam više ni važno ko je u pravu, a ko nije – Rus, Ukrajinac ili Amerikanac. Njemačka je protiv rata – naglasio je on.

Naredni govornik pozvao je na reizbor vlade koja je, prema njegovom mišljenju, napravila greške u energetskoj politici i sprovela neodgovarajuće mjere u borbi protiv virusa korona.

Nakon nastupa govornika i muzičara, planirano je da demonstranti krenu u organizovanu šetnju kroz grad. Sa sobom nose njemačke zastave, a neki od njih drže i rusku trobojku i plakate koji pozivaju na povratak prijateljskim odnosima sa Rusijom.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare