26. Septembra 2023.

U Banjaluci 127 aktivnih gradilišta, problem manjak radnika

Banjaluka trenutno ima 127 aktivnih gradilišta, a manjak radnika, potvrdili su iz Gradske uprave.

Dodaju da su u toku radovi na izgradnji puteva, kanalizacione i vodovodne mreže, sportskih igrališta, ali i veliki projekti poput obnove kuće Milanovića.

Kako je pojasnio gradonačelnik Draško Stanivuković, veliki izazov predstavlja manjak radnika, zbog čega građevinski sektor često ne može pratiti zadatu dinamiku.

“Govoreći o dinamici radova na izgradnji pet mostova u našem gradu, dinamika je zadovoljavajuća, s obzirom na to da tako velike projekte uvijek prate i brojni izazovi”, kazao je Stanivuković, te dodao da je, kada je riječ o mostu u Česmi, do sada urađeno pet stubova.

“Radi se na izgradnji još dva stuba i onda će se pristupiti i ostalim radovima. Očekujem da će naredne godine to biti završeno i da će mještani dobiti most na koji čekaju deset godina”, kazao je gradonačelnik.

Dodao je da je most u Motikama završen, dok je izgradnja mosta u Dervišima pri kraju.

“Most u Trapistima je najstariji most. Pitaju nas zašto košta toliko. Istina, mi smo htjeli da završimo posao za 200.000 KM, ali znate da je javna nabavka padala dva puta. Riječ je o zahtjevnom projektu, koji moramo da radimo u tri faze. Trapisti su naš identitet i veliki broj ljudi ne zna da je tu istorija Banjaluke”, istakao je on.

Dodao je da je tu i mnogo drugih bitnih projekata, poput prve škole koja je izgrađena nakon više od 20 godina, ali i projekat osvjetljenja tvrđave Kastel.

“Kada je riječ o školi u naselju Ada, potrebno je naglasiti da je to prva škola u Banjaluci nakon 22 godine, a pravi se negativna konotacija. Govore, samo deset učionica, a zaboravljaju da kažu da je to oko 600 učenika. Sa druge strane, tvrđava Kastel je decenijama u mraku. Radimo da to riješimo, imamo projekat osvjetljenja. Mi ćemo od Kastela napraviti javnu ustanovu. Svi ovi projekti naoko djeluju jednostavno, ali kada uđete u srž, vidite koliko zapravo ima posla”, zaključio je Stanivuković.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Duro
Duro
6 mjeseci prije

Kada radnici na gradilistima budu adekvatno placeni i korektno prijavljeni kod osiguranja, ovog probleme nece biti. Poznato je da poslodavci ne prijavljuju korektno radnike, da placaju platu na dva nacina “pola na ruke, a pola ba banku”.Ovo je opste poznato, a vlasti ovo tolerisu. Nije istina da za ovo ne znaju fondovi. Oni mogu jasno da vide koliko je poslodavac upltio za jednog visoko kvalifikovanog ili pomocnog radnika. Neko ovo ocigledno svjesno tolerise.