29. Januara 2023.

U australijskim restoranima brze hrane i meso ugroženih vrsta ajkula

Studija koju je sproveo Univerzitet u Adelejdu otkrila je da se meso četiri ugrožene vrste, najčešće u vidu filetiranih manjih ili većih pohovanih komada, prodaje u nekim restoranima brze hrane u Južnoj Australiji.
 

Meso ajkule popularno je u Australiji zbog svoje bele boje, blage arome i meke teksture, ali prema tamošnjoj regulativi samo dve vrste ajkula mogu da se prodaju kao fileti.

DNK analizom filetiranog mesa iz više od 100 ugostiteljskih i prodajnih objekata širom Adelejda i regionalnih oblasti Južne Australije, otkriveno je devet različitih vrsta koje se prodaju.
 
Među njima su bile ugrožene vrste, uključujući dugonosu mako ajkulu i glatku čekićarku, a na tanjiru su se mogle naći i ajkule koje ne nastanjuju australijske vode, pokazala je kontrola.
 
Ešli Šarad, vođa istraživanja u Školi bioloških nauka pri Univerzitetu u Adelejdu, istakla je da je tek 27 odsto ispitanih uzoraka pripadalo vrsti ajkula koja je odobrena za ljudsku ishranu jer ima dovoljno veliku brojnost. 
 
“Naši rezultati ističu potrebu za jasnijim nacionalnim smernicama ili zakonima o označavanju mesa ajkula“, naglasila je Šarad.
 
Od svih analiziranih uzoraka, tek svaki 10. trgovac mogao je tačno da identifikuje vrstu ribe koju prodaje. Oko 20 odsto fileta bilo je pogrešno označeno, a ostatak je imao nejasan opis.
 
“Prevare u industriji morskih plodova sve više zabrinjavaju. Pogrešno označavanje ovakvih proizvoda potencijalno može naneti štetu ljudskom zdravlju, ekonomiji i očuvanju vrsta“, naglašava profesor Bronvin Gilanders sa Univerziteta u Adelejdu.
 
Rezultati istraživanja objavljeni su u međunarodnom časopisu Food Control.
 
Izvor: 021

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare