25. Maja 2023.

U Americi otkrivaju planove Ukrajine nakon dobijanja lovaca F-16

Po mišljenju stručnjaka, ukrajinskoj vojsci su potrebne pomenute letelice za lansiranje američkih krstarećih raketa JASSM klase „vazduh-zemlja“ na rusko poluostrvo.„Međutim, pre nego što dođe taj trenutak, moraju da se završe kompleksne pripreme kako bi se osiguralo da ukrajinska vojska opremljena novim avionima, bude spremna za njihovu upotrebu.

Moraju biti obučeni piloti, poboljšane piste i uspostavljeni logistički lanci snabdevanja. Pored toga, neka grupa zapadnih zemalja mora da pristane da se rastanu od značajnog dela svojih zaliha aviona F-16“, rekao je Tanehil.Istovremeno, list podseća na izjavu bivšeg ministra odbrane Ukrajine Andreja Zagorodnjuka koji je rekao da očekuje isporuke prvih lovaca F-16 „do kraja ove godine“. 

Međutim, kako je precizirano, niz zemalja, uključujući SAD, Holandiju, Belgiju i Norvešku, još se nisu čvrste obavezale da će isporučiti letelice.U međuvremenu, tvrdi Tanehil, moglo bi da prođe mnogo više vremena pre nego što Ukrajina zaista bude spremna da koristi američke lovce.Ranije je portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio da su isporuke američkih lovaca F-16 Kijevu prioritet za SAD. 

On nije pojasnio kada će tačno Oružane snage Ukrajine dobiti lovce, kao i koje će zemlje učestvovati u isporukama i obuci ukrajinskih vojnika.

Moskva je više puta upozoravala da će pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da zauzmu ruske teritorije naići na moćan odgovor.

Sputnjik.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare