13. Februara 2023.

Tužilac iznio nove detalje na suđenju Zeljkoviću

Izjavila je to u nastavku suđenja Zeljkoviću i ostalim optuženima za “korona ugovore” Sanja Tadić – Stojisavljević, republički javni tužilac.

U ovom predmetu, podsjetimo, optuženi su i direktori firmi “Procontrol” iz Banjaluke Slavko Bojić i “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije “Travel 4 fun” Saša Marković, kao i Sani Crljić, bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija”.

Tadić – Stojisavljevićeva je rekla da su u Institutu, 15. septembra 2021. godine, tražili Zeljkovića, pošto su imali nalog za pretresanje njegovih prostorija, tako da su njegovim saradnicima rekli da ga nazovu, a on je u pozivu odgovorio da dolazi ubrzo.

Kasnije ga, kako je precizirala, uopšte nisu mogli dobiti na telefon.

“On je u 15.35 poslao saradnicima SMS-poruku u kojoj je naveo ‘Zdravo, tek sada sam uspio uhvatiti mrežu. Javite kolegama iz MUP-a da sam na pregledu van BiH”, rekla je Tadić-Stojisavljevićeva, te dodala da je Zeljković, dakle, napustio BiH te se vratio tek sutradan.

Tužilac Tadić – Stojisavljević je istakla da Zeljkovića terete za najteži zloupotrebe službenog položaja.

“Dokazaćemo da je budžetu Srpske načinjena šteta veća od 1,3 miliona KM”, rekla je Tadić – Stojisavljevićava.

U nastavku suđenja je svjedočio Dragan Obradović, koji je, u vrijeme kada je Zeljković rukovodio Institutom, bio načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove. Prisjetio se Obradović da je bio i predsjednik Komisije za nabavke, te da je Komisija dobila predmet koji se odnosi na 50.000 medicinskih respiratornih maski, za šta je već bio zaključen ugovor sa grupom ponuđača.

“Tada je već bila završena nabavka. Dobio sam predmet i sva akta su bila završena, pa čak i ugovor. Tu su bili i zapisnici i sve”, rekao je Obradović.

Postupci su, dodao je, sprovođeni za dan-dva zbog velike hitnosti, budući da je tada bilo vanredno stanje, te otežana nabavka medicinske robe.

“Bio je veliki pritisak, imali smo ogroman broj poziva iz zdravstvenih ustanova. Motiv je bio da se obezbijede maske za zdravstvene radnike i pacijente”, rekao je Obradović.

On je istakao da odlučio da više ne bude dio ovog procesa kada je shvatio da se turistička agencija pojavljuje u procesu nabavke medicinskih odijela.

“Nisam više želio da učestvujem u tome”, naveo je Obradović.

Odbrana optuženih istakla je da je optužnica neosnovana, nezakonita te da će dokazati da njihovi klijenti nisu uradili ono za šta se terete.

Zeljkovićev advokat Jadranka Ivanović istakla je da se u optužnici ne može zaključiti od čega da se brane.

“Ovdje ne znamo ni šta je bio predmet javnih nabavki, da li medicinska ili zaštitna oprema”, rekla je Ivanovićeva, kojoj je Dragan Uletilović, predsjednik Sudskog vijeća, izrekao kaznu od 1.000 maraka, zbog nepoštovanja upozorenja vijeća.

Dragan Tolimir, Bojićev advokat, kaže da je optužnica u odnosu na njegovog branjenika osuđena na propast.

“Ono što je optužba iznijela, nije tačno i optužnica će se srušiti kao kula od karata. Bojića terete za isporuku maski po 6,90 KM. Cijena maski u to vrijeme su bile i po osam, deset pa i 12 maraka”, rekao je Tolimir.

Branilac Crljića, advokat Željko Višić, kaže da su dokazi tužilaštva u odnosu na njegovog branjenika irelevantni kao i da je da je jedini svjedok protiv Crljića nezakonito ispitan.

Markovićev advokat Vladan Tomić pridružio se ostalim advokatima, dodajući da je optužnica neosnovana. Duška Bogojević, koja zastupa Dubravca, istakla je da je optužnicu više puta pročitala i da nije mogla naći šta se njemu konkretno stavlja na teret. Suđenje će biti nastavljeno u idući ponedjeljak.

(Nezavisne Foto: Ilustracija) 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare