20. Februara 2023.

Tužilac i advokat u klinču: U BiH bez evidencije kako je Zeljković prešao granicu

Na dan kada je izdat nalog za hapšenje bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković napustio je BiH i to nakon što je za njim već bila raspisana potraga! Međutim, o tome ne postoji službena evidencija Granične policije BiH, piše “Una“.

To je na nastavku suđenja u predmetu “Korona ugovori” rekla republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević. Ona je pojasnila da je potraga raspisana u 13.30 časova, a nadležni organi Hrvatske su kritičnog dana u 15.09 časova evidentirali Zeljkovićev ulazak u tu zemlju na prelazu Stara Gradiška.

Međutim, o njegovom izlasku iz BiH traga nema. Na zahtjev tužilaštva Granična policija BiH je odgovorila da: “Prelazak nije evidentiran”.

“Na koji način je prešao granicu, to je samo njemu poznato”, dodala je tužilac.

Ko je smio prisustvovati pretresu?

U sudnici je danas vođen pravi verbalni rat između tužioca i odbrane, te odbrane i predsjednika sudskog vijeća Dragana Uletilovića, a koji se ticao zakonitosti prikupljanja dokaza. Nakon nekoliko pauza, suđenje je na zahtjev vijeća prekinuto.

Sve je “zakuvao” prigovor odbrane, sa prošlog ročišta, koji se tiče zakonitosti pretresa koji je 15. septembra 2021. godine izvršen u Institutu za javno zdravstvo RS. Odbrana tvrdi da je pretres urađen nezakonito, jer je rađen u prisustvu tadašnjeg pomoćnika direktora IJZ Jele Aćimović, koja prema praviliniku i sistematizaciji IJZ za to nije bila ovlaštena.

Zeljković rekao da “brzo dolazi”, pa se javio iz Srbije!?

“Ona nije smjela da bude na tom pretresu”, istakla je Zeljkovićev branilac, advokat Jadranka Ivanović.

Tužiteljka je ocijenila da je prigovor odbrane neosnovan, a potom je ponovila sve što je navela na prošlom ročištu, odnosno da Zeljković nije zatečen na radnom mjestu, pa je telefonski preko službenice poručio da “dolazi brzo”. Nakon toga se više nije javljao na pozive i bio je nedostupan sve do 15.30 časova kada je poslao SMS da je na pregledu u Beogradu i da “ne može pričati zbog migrene”.

“Dakle, bio je upoznat o neophodnosti svog prisustva, ali je isključio telefon i napustio Republiku Srpsku”, rekla je Tadić-Stojisavljević.

Zeljković (ni)je imao zakazan pregled u Beogradu

Pojasnila je da je nakon što se predao, Zeljković po pitanju napuštanja RS rekao da je imao unaprijed zakazan ljekarski pregled u Beogradu. Tužilac je potom iznijela informacije, koje je dostavio specijalista ORL UKC Srbije, koji navodi da se Zeljković javio zbog “migrene praćene mučninom i povraćanjem”. Pregled je, kako se navodi, trajao deset minuta i u nalazu je doslovno navedeno “bez ozbiljnih problema, nalaz uredan”.

“Nije imao zakazan ljekarski pregled, nego je napustio RS kada je saznao za pretres i nalog za privođenje. Očigledno se u međuvremenu predomislio jer bi bjekstvo moglo biti osnov za pritvor sve do okončanja glavnog pretresa”, istakla je Tadić – Stojisavljević.

Dodala je da je u listinzima Zeljkovićevog telefona evidentirano da je bio nedostupan do 15.24 časova, kada je poslao SMS s tvrdnjom da je na pregledu. Tužilac smatra da je to neistina, jer je Zeljković tek u 15.09 prešao granicu.

Zeljković mito primao u prostorijama Ujedinjene Srpske!?

“Zaboga, da li smo mi trebali čekati da se Zeljković smiluje i vrati, da bi se obavio pretres”, rekla je tužilac.

Njeno obraćanje izazvalo je burne reakcije advokata optuženih. Oni tvrde da je povrijeđeno pravo na odbranu, naglašavjući da tužilaštvo sada predlaže dokaze koji nisu priloženi uz optužnicu.

“Izuzmite se, jer ste dozvolili da postupkom upravlja tužilac”

Najdalje je otišla advokat Jasminka Jovišević, drugi Zeljkovićev branilac, koja je ocijenila da odbrana i tužilaštvo u dosadašnjem postupku nemaju jednak tretman.

Predsjedniku sudskog vijeća je poručila:

“Vi ste dozvolili da ovim postupkom upravlja tužilac… Postavlja se pitanje da li vi možete nastaviti kao predsjednik vijeća. Mi u ovoj fazi ne možemo tražiti izuzeće, ali vi se možete sami izuzeti”, istakla je Jovišević.

Poslije polučasovne pauze sudsko vijeće je odbilo prigovor odbrane i prihvatilo dokaze tužilaštva.

Prigovor odbijen, “rat” o zakonitosti nastavljen

Međutim, “rat” u sudnici je nastavljen, jer republički tužilac nije imala originalnu tendersku dokumentaciju. U sudnici je navela da su u pretresu izuzete fotokopije, a da originali nisu pronađeni. Vijeće joj je vratilo fotokopije, da bi tužilac rekla da posjeduje “ovjerene fotokopije”.

Žestoki prigovori advokata su usljedili nakon saznanja da se radi o dokumentaciji pribavljenoj prije nego što je donesena naredba o sprovođenju istrage. Odbrana smatra da ti dokumenti ne mogu biti uvršteni u dokazni materijal. Naglasili su i da tužilac nema dokaz da je tražila originalne dokumente koji se odnose na tendersku dokumentaciju.

Zeljković i ostali negirali krivicu u premetu “Korona ugovori”

“Tužilac tvrdi da nema originale tenderske dokumentacije. Kako ima ovjerenu kopiju, ako nema originale?”, pitala je Jovišević, koja je vijeću poručila da su u spis primili ono što je dobijeno operativnim radom.

Na ovim dokazima se ne može zasnivati sudska odluka

Branilac optuženog Slavka Bojića, advokat Aleksandar Jokić, ukazao je da je jedan od dopisa, koje je Institutu poslala firma “Procontrol”, ovjerio sam Institut.

“Prema zakonskim propisima, ovjeru dokumentacije može vršiti samo jedinica lokalne samouprave, odnosno opština. To što je kopiju ovjerio Institut, to nije ovjerena kopija u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima”, rekao je Jokić.

Evo zašto je vraćena optužnica protiv Zeljkovića i ostalih

Duška Bogojević, advokat Dragana Dubravca, pokušala je da “spusti loptu” navodeći da se na ovaj način samo gubi vrijeme

“Zakonom o krivičnom postupku fino je propisano šta se može koristiti kao dokaz. Dokazi koji se nalaze ispred vas su nezakoniti i na njima se ne može zasnivati sudska odluka. Prema mom mišljenju, ta odluka će biti ukinuta u Vrhovnom sudu Republike Srpske”, rekla je Bogojević.

Uletilović je nakon toga prekinuo pretres, a nastavak je zakazan za sljedeći ponedjeljak.

BLportal.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare