4. Septembra 2023.

Turski list: Erdogan će izraziti spremnost da djeluje kao posrednik za Ukrajinu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izraziće danas, u razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, spremnost Ankare da djeluje kao posrednik u riješavanju sukoba u Ukrajini, objavio je turski list Milijet.

List piše, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, da će Erdogan  istaći važnost uspostavljanja trajnog mira i stabilnosti u regionu i da će izraziti spremnost da preuzme ulogu posrednika i pruži svaku vrstu podrške, uključujući organizovanje direktnih pregovora između Rusije i Ukrajine da bi se obezbijedio trajni mir.

List navodi da postoji nada za povratak Rusije u sporazum o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka i da će Erdogan naglasiti važnost revitalizacije tog dogovora za globalno snabdevanje hranom, prenijele su RIA Novosti.

Kako je najavljeno, Putin i Erdogan sastaće se danas u Sočiju, a osim bilateralnih pitanja, glavna tema razgovora biće dogovor o izvozu žita preko crnomorskih luka.

Ankara je posljednjih nedjelja intenzivirala svoje napore da obnovi koridor za žito, kako bi pomogla u ublažavanju globalne krize hrane.

“Mi ovdje igramo vodeću ulogu. Vidimo snažnu podršku iz cijelog svijeta za realizaciju žitnog koridora”, rekao je Erdoganov savjetnik za spoljnu politiku Akif Čagataj Kilič.

Kilič je rekao da je Ankara priznala tehničke komplikacije u vezi sa  sporazumom, posebno kada je riječ o ruskom žitu i mehanizmima plaćanja, prenosi Rojters.

“Rezervisani smo, ali nadamo se da ćemo postići uspjeh zato što ova situacija utiče na ceo svet”, rekao je Kilič.

Rusija i Ukrajina su glavni izvoznici žitarica.

Putin je Erdoganu u telefonskom razgovoru 2. avgusta rekao da je Moskva spremna da se vrati crnomorskom žitnom sporazumu čim Zapad ispuni svoje obaveze u vezi sa ruskim izvozom žitarica.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare