Hladnoća i ukusna praznična ili slavska trpeza često nas mame da popijemo neku čašicu više. Posljedice konzumiranja alkohola su uglavnom vidljive sutradan. Ovaj turski “lijek za mamurluk” diže iz mrtvih, a ima ga svaka kuća.
Riječ je o napitku od ukiseljenog povrća.
Turska kuhinja je spoj okusa Srednje Azije, Bliskog istoka, istočne Evrope i Balkana. Ipak, da su majstori i za mamurluk svjedoči i sljedeći oprobani recept.
Naime, ovaj napitak bogat je mineralima koji oporavljaju tijelo u slučaju kada se popila koja čašica više, a navodno počinje djelovati nekoliko minuta nakon ispijanja…
Riječ je o napitku od ukiseljenog povrća koji ima široku primjenu ali je sjajan kao lijek za mamurluk. Inače, Turci često piju tečnost koja podsjeća na rasol, a kisele bukvalno sve pa ćete negdje naći i ukiseljene zelene šljive.
U Istanbulu se bukvalno mogu pronaći štandovi koji isključivo prodaju ovaj napitak na čaše po “smiješnoj” cijeni.
Dakle, sljedeći put kada vas bude mučio mamurluk, pravac u podrum ili špajz i okrijepite se ovim sjajnim napitkom, prenosi Krstarica.
Foto: Unsplash/Ilustracija
Izvor: Nezavisne