27. Marta 2023.

Turski golgeter je bio idol nacije – sada ga smatraju teroristom

Jedan od najboljih igrača svih vremena Turske ima vrlo tešku životnu priču.

Fudbalski velikan sve je izgubio u svojoj domovini nakon što je odlučio da završi blistavu karijeru i posvetiti se politici.

Nekadašnji napadač milanskog Intera i Galatasaraja tvrdi da ga je trenutni predsednik Tajip Erdogan upropastio, uzeo mu sve i proterao iz države u kojoj je bio obožavan tokom fudbalske karijere.

Šukur, koji je postigao 51 gol u reprezentativnom dresu, te predvodio Tursku do trećeg mesta na Svetskom prvenstvu 2002. godine, na kojem je postigao najbrži gol u istoriji mundijala. ali sada od toga nema ništa.

Ne sme da se vrati u domovinu ako želi da ostane slobodan čovek – a država mu je oduzela svu imovinu i novac.

“Terorista”

Kada se povezao s namerama za državi udar 2016. godine i muslimanskim klerikom Fetulahom Gulenom, bio je to početak kraja za Šukura koji je ubrzo ostao bez svega.

Turska država smatra Gulenovu organizaciju terorističkom i tako je i naziva – Fetulahova teroristička organizacija (FETO), a njen član je i košarkaš Enes Kanterkoji zbog toga ima identične probleme kao i Šukur.

Šukur je o tome je tokom godina govorio za razne svetske medije i tako javno otkrio svoju tešku životnu priču.

“Erdogan mi je sve uzeo”

“Tu su počela neprijateljstva. Gađali su kamenjem butik koji je vodila žena, decu su mi maltretirali na ulici”, govorio je Šukur o delu bolnog iskustva.

“Dolazile su pretnje nakon svakog mog javnog istupa. Nakon što sam otišao iz zemlje, uhapsili su mi oca, a sve što sam imao su konfiskovali. Nemam više ništa nigde na svetu. Erdogan mi je sve uzeo, oduzeli su mi pravo da budem slobodan, pravo na izražavanje bez posledica, pravo na rad“, dodao je slavni fudbaler.

Njegova priča prošle godine dobila je nastavak kada je otkrio čime se bavi kako bi preživeo, a odselio se u Sjedinjene Američke Države.

“Nisam neprijatelj države”

Od bara i restorana koji je otvorio po dolasku digao je ruke, a novac je krenuo da zarađuje kao Uberov vozač na američkom tlu, gde je našao sigurnost u bijegu od režima koji bi ga hteo osuditi i poslati u zatvor.

“Niko nije uspeo da objasni kakva je bila moja uloga u tom državnom udaru. Nikad nisam napravio bilo šta protiv zakona, nisam izdajnik niti terorist. Možda sam protivnik ovog režima, ali nisam neprijatelj države niti turskog naroda, volim svoju zemlju”,
 rekao je za nemački “Velt Am Zontag”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare