10. Oktobra 2023.

Turski general od danas na čelu Kfora na KiM

General Ristuča upozorio je da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji posle sukoba u Banjskoj krhka i da može da eskalira

Danas će u Prištini biti obavljena redovna smena komandanta snaga Misije Kfora na Kosovu i Metohiji, a dužnost glavnokomandujućeg preuzeće turski general-major Ozkan Ulutaš, koji će na tom položaju zameniti italijanskog generala Anđela Mikela Ristuču.

Ristuča je na mestu komandanta bio poslednjih godinu dana, od 10. oktobra 2022. kada je na tom mestu zamenio mađarskog generala.

Inače, Misija Kfora na Kosovu i Metohiji pokrenuta je 12. juna 1999. godine odlukom Saveta bezbednosti UN i u njoj učestvuju vojnici 27 država, od toga 21 je članica NATO i šest zemalja izvan te organizacije.

General Ristuča izjavio je pre nekoliko dana da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji posle sukoba u Banjskoj krhka i da može da eskalira.

“Od pitanja tablica preko izlaska Srba iz institucija, organizovanja opštinskih izbora, barikada, eksproprijacije, ničim izazvanih i neopravdanih napada na vojnike Kfora, hapšenja tri kosovska policajca u junu, sve do najnovijeg nasilnog napada na Kosovsku policiju u Banjskoj 24 septembra”, izjavio je tada Ristuča.

Pred dolazak generala Ulutaša na Kosovo, iz Ministarstva odbrane Turske saopšteno je da je Misija Kfora jedna od najvažnijih za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu. Kontigent turskih snaga na KiM nedavno je pojačan i sada je na prostoru južne srpske pokrajine 780 turskih vojnika.

Deo turskih vojnika na KiM je stigao letos u junu, posle pogoršanja bezbednosne situacije na severu KiM. Pre nekoliko dana na Kosmet je stigao i novi kontigent britanskih trupa. Posle letošnjeg raspoređivanja novih turskih snaga na Kosovu i Metohiji vojni analitičari ocenili su da Turska preuzima sve značajniju ulogu na prostoriu KiM.

Ova zemlja je već isporučila prištinskim vlastima bespilotne letilice “bajraktar”, pa Kosovske bezbednosne snage sada po prvi put raspolažu dronovima. Sem ovog, poznato je da turski instruktori uveliko obučavaju pripadnice KBS da upravljaju dronovima, a turska trenutno na Kosovu i Metohiji ima jače vojne snage od Sjedinjenih Država.

Prema podacima koji su objavljeni letos, od 4.5 vojnika Kfora na Kosovu, njih 780 su iz Turske, dok je iz SAD-a 679.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare