7. Novembra 2023.

Turska još nije utvrdila lokaciju Mahmuljina

Gotovo godinu dana od raspisivanja potjernice za nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibom Mahmuljinom, koji je osuđen za zločine nad srpskim civilima i vojnicima u Vozući i Zavidovićima, Turska još nije utvrdila njegovu lokaciju iako joj je poslata zamolnica Suda BiH za njegovo izručenje.

Iz Ministarstva pravde u Savjetu ministara rečeno je da su u septembru diplomatskim putem od pravosudnih tijela Turske obaviješteni da lokacija Mahmuljina “još nije utvrđena”.

Sud BiH podsjeća da Mahmuljin nije stupio na izdržavanje kazne zatvora 6. decembra 2022, a prema posljednjoj informaciji koju imaju, on se nalazi u Turskoj na liječenju, javlja “Detektor”.

“Dostavio je medicinsku dokumentaciju klinike iz Turske, a Sud nema informacije da li je osuđeni završio sa liječenjem. Prema posljednjoj informaciji koju je Sud BiH dobio od Turske, osuđeni Sakib Mahmuljin nije još lociran u Turskoj”, naveli su iz Suda BiH, koji je u novembru prošle godine izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom.

Nakon što se nije javio na izdržavanje kazne, Sud BiH je poslao zamolnicu Turskoj za njegovo izručenje.

Krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora, te mu je izrečena jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

Ova presuda je izrečena nakon obnovljenog suđenja, kada je uvažena žalba odbrane na prvostepenu presudu kojom je Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici odreda “El mudžahedin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare