9. Oktobra 2023.

Turska izvela vazdušne napade

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su turske snage izvele vazdušne napade na kurdske militante na severu Sirije.

Kako su naveli, uništili su šest ciljeva, uključujući skloništa i skladišta gde se verovalo da su militanti, kao i naftno postrojenje koje koriste.

U saopštenju se navodi da su mnogi militanti ”neutralizovani” u napadima, što je izraz koji Ankara najčešće koristi kada želi da naznači da su militanti ubijeni, prenosi Rojters.

Pored toga, ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja izjavio je da su turske bezbednosne snage uhapsile 2.554 begunca u okviru antiterorističke operacije pokrenute nakon što su kurdski militanti detonirali bombu u blizini vladinih zgrada u Ankari pre nedelju dana.

Ranije ove sedmice vlasti u Turskoj saopštile su da su svi ciljevi koji pripadaju militantima Kurdistanske radničke partije (PKK) i militantima sirijskih Kurda IPG “legitimni ciljevi” za njene snage, nakon što je PKK preuzela odgovornost za bombaški napad prošle nedelje u kojem su ranjena dva turska policajca, a ubijena dvojica napadača, navodi Rojters.

Vlasti su za 12 begunaca tragale više od 10 godina, dok se za 91 tragalo pet do 10 godina, a za njih 2.451 manje od pet godina, rekao je Jerlikaja.

”Begunci su uhvaćeni u okviru akcije ‘Operacija Heroji’. Nećemo dozvoliti da odbegli kriminalci lutaju našim ulicama. Odlučni smo da ih uhvatimo i predamo pravdi”, napisao je on na svom nalogu na mreži Iks, ali nije precizirao kojim kurdskim grupama pripadaju uhapšeni.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare