17. Augusta 2023.

Turska i dalјe čeka da Švedska izruči teroriste

Stokholm je do sada poslao samo delić onih koje je Ankara tražila da bi ratifikovala kandidaturu nordijske zemlјe za NATO

Turska i dalјe čeka da Švedska, koja se nada NATO-u, preduzme konkretne korake u svojim antiterorističkim naporima i odobri zahteve Ankare za ekstradiciju, izjavio je u srijedu ministar pravde Jilmaz Tunč u razgovoru za novinski list „A Haber“.

„Švedska treba da bude osetlјiva i na napade na Kuran, da ih ne dozvolјava, i na naše zahteve za ekstradiciju“, izjavio je ministar. „Takođe bih želeo da izrazim da očekujemo pozitivniji stav Švedske po ovom pitanju.“

On je napomenuo da će turski parlament proceniti u kojoj meri je Stokholm ispunio svoje obaveze u borbi protiv terorizma kada se na jesen vrati sa pauze. Turska tek treba da ratifikuje kandidaturu Švedske za pridruživanje vojnom bloku predvođenom SAD.

Tunč je takođe primetio da je Stokholm do sada odbacio većinu zahteva za izručenje koje je podnela Ankara, navodeći da smo „podneli 28 zahteva za izručenje Švedskoj u slučajevima terorizma, a 22 od njih su odbijena“.

Ministar je napomenuo da se veruje da devet osumnjičenih pripada Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), a osam je iz Gulenističke terorističke grupe (FETO), koja je pokušala da nasilno zbaci tursku vladu 2016. godine.

Odbijanja švedskih sudova dolaze uprkos tome što su zakonodavci u zemlјi nedavno izmenili zakone o borbi protiv terorizma i zabranili pripadnost i podršku organizacijama kao što su PKK i druge povezane grupe.

Iako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da podržava pridruživanje Švedske tokom samita lidera NATO-a u Litvaniji prošlog meseca, obećavajući da će poslati relevantni zakon poslanicima na razmatranje, on tek treba da zvanično potpiše kandidaturu Stokholma.

Ankara je ranije insistirala da neće odobriti članstvo nordijske države dok ne ispuni listu zahteva od deset tačaka koja uklјučuje obaveze u borbi protiv terorizma i islamofobije.

Nedavna serija spalјivanja Kurana u Švedskoj takođe je potkopala izglede zemlјe za pridruživanje bloku koji predvode SAD, a Erdogan je prošlog meseca izjavio da neće potpisati pristupanje „sve dok [Švedska dozvolјava da] moja sveta knjiga, Kuran, bude spalјena i pocepana.”

Članstvo Švedske u NATO-u zadržava i Mađarska, gde je vladajuća partija Fides bojkotovala nedavnu sednicu parlamenta posvećenu glasanju o ratifikaciji kandidature Stokholma za prijem u članstvo. Izveštava se da premijer Viktor Orban namerava da odloži glasanje do septembra.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.

Naš Telegram kanal – https://t.me/vostokvesti

Izvor: RT

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare