31. Marta 2023.

Turkmenistan dobija novi grad, nazvan po predsjednikovom ocu

Izoliranom srednjoazijskom zemljom koja graniči s Kaspijskim jezerom više od 16 godina vlada obitelj Berdimuhamedov.

Gurbanguli Berdimuhamedov, bivši stomatolog koji je postao autokrat, službeno je odstupio s mjesta predsjednika bivše sovjetske republike prošle godine, a zamijenio ga je njegov sin Serdar Berdimuhamedov.

Ali 65-godišnjak, poznat po svom kultu ličnosti, nosi titulu “Arkadag” (heroj zaštitnik) i nastavlja dominirati zemljom.

Novi grad, udaljen 30 kilometara od glavnog grada Ašgabata, nosit će njegovo ime – Arkadag.

Berdimuhamedov je naredio dužnosnicima da to na neki način unesu u “Guinnessovu knjigu rekorda”.

“Prva faza izgradnje grada Arkadaga košta 3,3 milijarde dolara”, rekao je Derjageldi Orazov, dužnosnik na čelu državnog odbora zaduženog za njegovu izgradnju.

“Druga faza koštat će oko 1,5 milijardi dolara, prema našim procjenama.”

Orazov je rekao da će se točna cijena znati nakon raspisivanja natječaja, ali već sada uvelike premašuje cifru od 1,5 milijarde dolara objavljenu u veljači 2020.

Po podacima Svjetske banke, BDP Turkmenistana je oko 45 milijardi dolara a veliki dio svog bogatstva crpi iz golemih rezervi plina.

Skupine za zaštitu ljudskih prava optužile su Turkmenistan da troši novac od svoje dobiti od plina na raskošne projekte koji ne donose korist stanovništvu.

Arkadag, koji se nalazi u zoni potresa, na kraju će imati oko 73.000 stanovnika.

Turkmenistan je jedna od najrepresivnijih, najtajnovitijih država na svijetu i malo se zna o tome kako režim donosi svakodnevne odluke.

(Jutarnji.hr)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare