Tržište telefona bilježi pad kakav nije viđen zadnjih 10 godina - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Tržište telefona bilježi pad kakav nije viđen zadnjih 10 godina

IDC Smartphone Tracker istraživanje beleži neslavan rekord kada je u pitanju isporuka telefona.

Tokom četvrtog tromesečja 2022. godine globalna isporuka pametnih telefona je zabeležila pad od 18,3 procenta, a isporučeno je 300,3 miliona uređaja, stoji u izveštaju.

Svih pet najvećih brendova na tržištu telfona su zabeležili dvocifrene gubitke na godišnjem nivou u poređenju sa četvrtim tromesečjem 2021. godine. Pomenuti rezultati predstavljaju najveći tromesečni pad još od 2013. godine.

Tokom čitave 2022. godine isporučeno je ukupno 1,21 milijarda telefona, u poređenju sa 1,36 milijardi koliko je isporučeno tokom 2021. godine.

Tokom četvrtog tromesečja, Apple je predvodio isporuku sa 72,3 miliona isporučenih iPhonea i tržišnim učešćem od 24,1 procenta.

Sledi Samsung sa 58,2 miliona isporučenih telefona (19,4% tržišnog udela), a potom Xiaomi sa 33,2 miliona isporučenih telefona. Na četvrtom i petom mestu su Oppo i Vivo.

Analitičari kompanije IDC sugerišu da je rastuća inflacija glavni razlog pada isporuke telfona, kao i manja potrošnja od strane korisnika.

Pored toga, korisnici sada više zadržavaju starije uređaje, pa je ciklus zamene i kupovina novih uređaja sada povećan na 40 meseci (3,3 godine) za neke korisnike.

B92.

Danas objavljeno

Domaća igra Scorn je imala izuzetno uspješno lansiranje!

Vanja A

Xiaomi sprema MIOS

Vanja A

Rusi zabranjuju iPhone

Vanja A

Ostavite komentar