18. Maja 2023.

Tržište telefona bilježi najgore tromjesečje u poslednjih 10 godina

Inflacija, kamatne stope i cene energenata ostale su tvrdoglavo visoke, uz nastavak sukoba Rusije i Ukrajine, donoseći novi oprez kod potrošača.

Ovo dugotrajno smanjenje evropskog tržišta rezultiralo je time da je prvo tromjesečje 2023. najgori period u regionu za isporuke pametnih telefona od drugog tromjesečja 2012.

Kriza rasta troškova života nastavila je zadaje muke evropskim potrošačima, što je rezultiralo teškim početkom 2023. Bilo je, međutim, dobrih vesti: Samsung je, uprkos gubitku učešća u poređenju s prvim kvartalom 2022, uspešno lansirao najnoviji vodeći model Galaxy 23 serije (nadmašivši i S22 i S21), dok je Apple povećao udeo na godišnjem nivou (iako je to više posledica slabijeg pada u odnosu na druge dobavljače).

“Ipak, najveći dobitnik bio je Xiaomi, budući da je jedini veliki dobavljač koji je zabeležio rast isporuka nakon što se oporavio od vrlo lošeg prvog tromesečja 2022. godine – rekao je Jan Strijak, pomoćni direktor u Counterpoint Researchu, prenosi ICT Business.

Prognoza je bila da će se uslovi pogoršati pre nego što postanu bolji, a upravo to je potvrdilo najgore tromesečje za isporuke pametnih telefona koje smo videli u Evropi u više od deset godina.

“Ipak, i dalje smo optimisti da će ekonomski pritisci početi da popuštaju u sledećih nekoliko kvartala, jačajući poverenje potrošača i dovodeći do boljeg kraja godine”, dodao je Strijak, prenosi Bankar.me.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare