26. Septembra 2023.

Trudo se “izvinjava” zbog ovacija nacisti u parlamentu: Kriva je ruska propaganda

“Mislim da će biti jako važno da se svi suprotstavimo ruskoj propagandi i dezinformacijama, kao i da nastavimo da pružamo čvrstu i nedvosmislenu podršku Ukrajini”, poručio je kanadski premijer

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da je važno suprotstaviti se ruskoj propagandi, komentarišući to što je kanadski parlament odao počast 98-godišnjem nacisti, navodi “Dejli mejl”.

Naime, Jaroslav Hunka je pozdravljen kao ukrajinsko-kanadski ratni heroj tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog parlamentu. 

Trudo je priznao da je to što se desilo “veoma uznemirujuće” i da je u pitanju greška predsednika Donjeg doma parlamenta, da bi zatim nastavio da govori o ruskoj propagandi.

“Mislim da će biti jako važno da se svi suprotstavimo ruskoj propagandi i dezinformacijama, kao i da nastavimo da pružamo čvrstu i nedvosmislenu podršku Ukrajini”, poručio je Trudo.

Rusi su ocenili pojavu Hunke kao dokaz da Ukrajinu kontrolišu nacisti, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Kanađane zbog “nepažljivog odnosa prema sećanju”, nazvavši situaciju “odvratnom”.

Ruski ambasador u Kanadi Oleg Stepanov tvrdi da poziv bivšem nacisti nije bio slučajan. On je nazvao kanadsku vladu “suštinskom personifikacijom neoliberalnog fašizma”.

Hunka je u Drugom svetskom ratu bio pripadnik 14. grenadirske divizije Vafen SS-a koju su uglavnom činili Ukrajinci iz Galicije. Jevrejska organizacija za ljudska prava Prijatelji Centra Simon Vizental zatražila je od Rote zbog toga izvinjenje.

Rota je preuzeo odgovornost za, kako je naglasio, propust, dodavši da je inicijativa “u potpunosti” njegova.

“Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim zbog svoje odluke”, rekao je Rota.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare