28. Septembra 2023.

Trudo se izvinio zbog ovacija nacisti u kanadskom parlamentu

Prethodno je bivši predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota podneo ostavku nakon što je preuzeo isključivu odgovornost za incident.

Kanadski premijer Džastin Trudo nazvao je odavanje počasti u kanadskom parlamentu ukrajinskom nacisti i pripadniku SS jedinice “Galicija”, 98-godišnjem Jaroslavu Hunki, monstruoznim skrnavljenjem sećanja na žrtve Holokausta.

Incident se dogodio tokom skupštine održane povodom posete Vladimira Zelenskog.

Tokom konferencije za novinare pred svoje obraćanje u Donjem domu Kanade u sredu, Trudo je ponudio “bezrezervno izvinjenje parlamenta za ono što se dogodilo u petak”, misleći na ovacije Hunki.

“To je bilo monstruozno skrnavljenje sećanja na milione ljudi koji su poginuli u Holokaustu, i bilo je veoma, veoma bolno za jevrejski narod”, rekao je Trudo o ceremoniji. “To je takođe povredilo Poljake, Rome [i] 2SLGBTQI+ ljude”, nastavio je, koristeći oznaku koja, pored lezbo, gej, trans, kvir, interseks osoba, podrazumeva i one sa “dve duše.”

Ranije je lider Kanadske konzervativne partije Pjer Poljevr pozvao premijera Džastina Trudoa da se izvini što je u parlamentu odao počast esesovcu, i da ne prebacuje odgovornost na druge.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je poručio da su vlasti Kanade su u obavezi da nacistu Jaroslava Hunku ili izruče, ili da mu sami sude, a sličan zahtev je iznela i Varšava.

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota podneo je ostavku zbog skandala, nakon što je preuzeo isključivu odgovornost za incident. Trudoov kabinet je zatim ustvrdio da ni kanadski lider ni Zelenski “nisu obavešteni unapred” o Hunkinom prisustvu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare