15. Maja 2023.

Troši i kada se ne vozi: Koliko energije izgubi električni automobil u stanju mirovanja

Istraživanje koje je sproveo belgijski energetski startap Re.alto pokazalo je da troškovi mogu biti i do 600 evra na godišnjem nivou, ako se uzmu u obzir cene struje u Belgiji.

Re.alto je startap koji se oslanja na razmenu energetskih podataka. Ova kompanija ima ugovor sa nekoliko proizvođača automobila za obradu podataka sa električnih vozila.

“Menadžeri flote rekli su nam da procenjena potrošnja često ne odgovara stvarnoj. Ovo zapažanje nas je podstaklo da dublje analiziramo potrošnju”, rekao je Diter Jong iz ovog belijskog startapa.

Diter Jong i njegov tim otkrili su da je dodatna potrošnja električne energije uzrokovana potrošnjom tokom mirovanja u tzv. sleep modu. Ispostavilo se da je gubitak veći od očekivanog.

“Automobili koji miruju ceo dan troše, u zavisnosti od modela, oko 3 kWh dnevno. To odgovara ukupnoj vrednosti od 1000 kWh godišnje”, piše Monenergie.be.

Električni automobili neprestano prenose podatke korisničkoj aplikaciji: temperaturu, status baterije… Međutim, električni automobili su optimizovani za vožnju, a ne za prenos podataka. Ovaj proces troši mnogo više energije nego pametni telefon.

Najbolje rešenje za vlasnike je stavljanje automobila u sleep režim. Trenutno, većina vozača preferira standby mod, jer je na taj način auto povezan sa aplikacijom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare