30. Augusta 2023.

Trka u naoružanju: Vojska SAD kupuje hiljade dronova da se suprotstavi Kini

Glavna prednost Pekinga jeste veća količina čipova, raketa i ljudstva, rekla je zamenica ministra odbrane SAD Ketlin Hiks

Sjedinjene Američke Države nameravaju da kupe hiljade novih dronova u pokušaju da održivu brojčanu prednost u ovom sektoru ima kineska vojska, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD. 

“Glavna prednost” Pekinga jeste veća količina čipova, raketa i ljudi, javila je zamenica ministra odbrane Katlin Hiks na konferenciji odbrambene industrije u Vašingtonu, prenosi nemački “Špigl”.

Vašington na tu prednost namerava da odgovori povećanjem „volumena” sopstvenih snaga, a koje će biti „teže predvideti, pogoditi i oboriti”, tvrdi Hiks.

Kako napominje, cilj američke vlade jeste da “razmesti nekoliko hiljada autonomnih sistema u različitim oblastima” u narednih 18 do 24 meseca.

SAD vide Kinu kao ključnog strateškog suparnika, a tenzije između dve supersile povišene usred nekoliko spornih tačaka, uključujući i pitanje Tajvana.

Peking smatra poluostrvo delom svoje teritorije i u više navrata je poručio da namerava da se u potpunosti vrati Tajvan u okrilje Kinema kojim sredstvima.

SAD zvanično podržavaju politiku “jedne Kine”, što je potvrdio i državni sekretar Entoni Blinken tokom svog posete Pekingu ovog leta, ali se takođe upuštaju u diplomatske odnose na visokom nivou, o saveznoj saveznoj administraciji i saveznoj državi. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare