Northcote u Lankaširu u Engleskoj ponosi se jednom Mišlenovom zvezdicom, a proglašen je i najboljim britanskim restoranom prema izboru putnika na Tripadvisoru.
Izvršna šefica Lisa Gudvin-Alen čuda pravi od jednostavnih sastojaka, a upućeni tvrde da priprema i neke od najboljih prženih krompira, koji su pahuljasti i mekani iznutra, a hrskavi spolja.
Da biste napravili savršenu britansku verziju pomfrita koja se seče nešto deblje, a koju oni nazivaju „čips“, treba obratiti pažnju na izbor samog ploda koji planirate termički da obradite.
Kako napraviti savršen britanski chips:
„Potreban je dobar krompir za pečenje kao što su vrste Maris Piper ili King Edward (koji su popularni u Ujedinjenom Kraljevstvu), a koje kuvamo u posoljenoj vodi,” otkrila je šefica.
Kada su krompiri kuvani, stavljaju se u lonac ili cediljku i protresu se nekoliko puta dok ne postanu pahuljasti spolja.
„I onda ih smrznemo“, ističe šefica restorana Northcote.
Termička obrada krompira koji je kuvan, protresen, a zatim smrznut – daje izvrsne rezultate. Unutrašnjost postane vrlo mekana, kao da se raspada, a spoljni omotač izuzetno hrskav.
Ako vam mrzi da spremate takav krompir, možete da ga probate u Northcoteu – uz file od odležanu junetinu. Cena jela iznosi 55 britanskih funti, odnosno oko 66 evra, piše Punkufer.hr.
Foto: Shutterstock/Chase D'animulls
Izvor: N1