Tricky na zatvaranju Nišvila - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Tricky na zatvaranju Nišvila

Adrijan Nikolas Metjuz Touz (1968), poznatiji pod scenskim imenom Tricky, nekadašnji član megapopularne grupe Massive Attack, nastupiće sa svojim sastavom na zatvaranju ovogodišnjeg Nišvilla, u nedelju 13. avgusta, saopšteno je.

Ovaj britanski producent i reper i jedan od pionira trip hop muzike rođen je i odrastao u Bristolu, jugozapadna Engleska, a karijeru je započeo kao rani član grupe Massive Attack u kojoj su bili još i Robert Del Naja, Grant Maršal i Andrju Vouls. Solo karijeru je započeo 1995. godine izuzetno uspešnim albumom „Maxinquaye“ koji je označio i početak dugotrajne saradnje sa vokalistkinjom Martinom Topley-Bird. U recenziji tog albuma u magazinu “Rollingstone” stajalo je i: „Tricky je progutao sve, od američkog hip-hopa i soula do regea i melanholičnijeg britanskog roka iz 80-ih“.

Kako se dodaje u saopštenju, do kraja decenije objavio je još četiri studijska albuma, a od 2000. godine još deset izdanja, uključujući “Fall to pieces” (2020) i “Lonely Guest” (2021) na kojem mu gostuju i Lee Scratch Perry i Oh Land.

Tricky je uvek angažovao ženske vokale da prenesu njegove ideje, pa se tako većina pesama sa “Fall to please” oslanja na poljsku pevačicu Martu Zlakovsku, koju je on otkrio kada je na početku evropske turneje ostao bez pevačice. “Ona je spasila turneju od katastrofe, Mogu da prepoznam kada je neko skroman i dorastao zadatku. Marta ne mari za slavu – ona samo želi da peva“, rekao jeTricky o svojoj novoj saradnici, podseća se u saopštenju. Godine 2016. pridružio se na kratko svom prvom bendu “Massive Attack”.

Tokom svoje karijere sarađivao je sa širokim spektrom umetnika, među kojima su i Teri Hol (pevač grupe Specials), Bjork, američki hip hop sastav “Gravediggaz”, Alanis Moriset, Grejs Džonsi, PJ Harvi…..

Glumio je u nekoliko filmova, između ostalog imao je značajnu epizodu u filmu Lika Besona “Peti element” iz 1997. godine, igrajući „Desnu ruku“ zlog biznismena Zorga.

N1.

Danas objavljeno

Od antike do danas: Najstariji jezici koji se još uvijek koriste

Vanja A

Ljubavna priča svjetski poznate teniserke

Vanja A

Teslina fontana u Beogradu napravljena je po njegovim nacrtima a osmišljena za Tifanija

Vanja A

Ostavite komentar