17. Novembra 2025.

Tri moćna sastojka dodajte u jabučni ocat za bolju probavu i dobru regulaciju šećera

Uz uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost zdravlju mogu pridonijeti i neke namirnice koje svi imamo u kući

Jabučni ocat poznat je kao dobar saveznik mršavljenja, sadrži octenu kiselinu koja ima antimikrobni učinak, odnosno može inhibirati rast određenih bakterija kod konzerviranja hrane, no jeste li znali da, kombiniran s određenim sastojcima, može značajno pomoći zdravlju? Dodavanje triju sastojaka, koje gotovo svi imamo u kuhinji, može pomoći probavi, boljoj regulaciji šećera u krvi i općem zdravlju. Evo što se savjetuje dodati u jabučni ocat:

  • Cimet

Mnogo je zdravstvenih prednosti kombiniranja jabučnog octa s cimetom. Stručnjaci vjeruju da antioksidativni spojevi i protuupalna svojstva koja se nalaze u jabučnom octu i cimetu mogu pomoći u jačanju nekih zdravstvenih prednosti, kao što su:

  • regulacija šećera u krvi,
  • upravljanje dijabetesom,
  • podrška zdravlju mozga,
  • povećanje razine inzulina,
  • snižavanje kolesterola.

No, iako su početna istraživanja obećavajuća, potrebno je više studija kako bi se i znanstveno dokazala izravna veza između zdravstvenih prednosti uparivanja jabučnog octa s cimetom.

  • Med

Miješanjem meda i jabučnog octa stvara se napitak s antioksidativnim, protuupalnim i antimikrobnim svojstvima. Neke njegove zdravstvene prednosti uključuju:

  • Poboljšanje probave: jabučni ocat i med sadrže probiotike i prebiotike koji mogu pomoći u smanjenju nadutosti i poboljšanju zdravlja crijeva.
  • Jačanje imunosnog sustava: Kombinacija ove dvije namirnice može pomoći ublažiti grlobolju i kašalj ako se razbolite, zahvaljujući njihovim protuupalnim svojstvima.
  • Kontrola tjelesne težine: Uz uravnoteženu prehranu i tjelovježbu, istraživanja pokazuju da kombinacija jabučnog octa i meda može pomoći da se dulje osjećate sitima nakon jela. Jabučni ocat može smanjiti apetit, dok slatkoća meda može pomoći u suzbijanju žudnje.
    M.M.PHOTO/Shutterstock
  • Kurkuma

Istraživanja sugeriraju da kombiniranje jabučnog octa i kurkume može pomoći u poboljšanju naše opće dobrobiti kroz nekoliko benefita:

  • Smanjenje upale: Kurkumin u kurkumi snažno je protuupalno sredstvo koje pomaže u smanjenju upale u cijelom tijelu. Jabučni ocat također može imati protuupalne spojeve, ali potrebno je više istraživanja.
  • Poboljšanje metaboličkog zdravlja: Razrijeđeni jabučni ocat u vodi može pomoći u snižavanju razine triglicerida i kolesterola. Kurkuma također može smanjiti razinu kolesterola. Međutim, nejasno je hoće li miješanje to dvoje poboljšati njihove zdravstvene prednosti, pa su potrebna daljnja istraživanja.
  • Podrška zdravlju kože: Jabučni ocat i kurkuma, kada se koriste odvojeno, mogu pomoći u ublažavanju stanja kože kao što su ekcem, akne i psorijaza. Za njihov sinergijski učinak potrebna su opsežnija istraživanja.

Još nekoliko korisnih savjeta

Kada kombinirate jabučni ocat s različitim sastojcima, imajte na umu ove savjete:

  • Budući da je vrlo kiseo, uvijek razrijedite jabučni ocat vodom, bez obzira s čime ga miješate.
  • Pijuckajte ga kroz slamku, to pomaže u zaštiti zuba od visoke kiselosti pića. Nakon toga isperite usta vodom.
  • Posavjetujte se s liječnikom prije početka redovitog ili češćeg uzimanja jabučnog octa, osobito kada ga kombinirate s drugim sastojcima i ako uzimate određene lijekove.

Ograničenja i upozorenja

  • Većina istraživanja jabučnog octa je malog opsega, kratkog trajanja i mješovite kvalitete.
  • Nije dokazano da jabučni ocat ostvaruje velike ili dugoročne promjene bez dodatnih mjera koje podrazumijevaju zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.
  • Postoje rizici: visoka kiselost može oštetiti zubnu caklinu, nadražiti jednjak i želudac kod osjetljivih osoba.
  • Može doći do interakcija s lijekovima (npr. za dijabetes, diuretici) i pogoršanja stanja kod osoba s niskim kalijem, bolestima bubrega i sl.

Jutranji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare