18. Aprila 2023.

Tri jednostavne navike koje pozitivno utiču na zdravlje mozga: Možete da ih primjenjujete svakodnevno

Prema neurofiziolozima potrebno je malo kako bismo za sebe učinili mnogo. Stručnjaci smatraju da su najjednostavnije navike su zapravo najmoćnije.

– Da bi radili bolje, razmišljali brže i živeli zdravije, svaka osoba treba da daje prioritet ovim trima stvarima: spavanje, vežbanje i ishrana – priča Luisa Nikola za Mind Body Green.

Spavanje

– Spavanje je najpotcenjeniji alat visokih performansi koji imamo. To nije samo ključno za trenutni učinak, već i za doživotno zdravlje mozga – kaže Nikola.

Nikola preporučuje da podesite konzistentno vreme za krevet i buđenje, prigušite svetla dok tonete u san i pazite da vaša spavaća soba bude dovoljno hladna.

Vežbanje

Vežbanje je imperativ za zdravlje mozga. Nikola preporučuje aerobne vežbe i trening otpora za optimalno starenje mozga. Aerobne vežbe podstiču rad srca, što podstiče dotok krvi u mozak, a ovo dovodi do više kiseonika i hranljivih materija u mozgu.

Takođe se pokazalo da aerobne vežbe stvaraju nove neurone u regionu mozga povezan sa pamćenjem, učenjem i emocijama, piše Mind Body Green.

Ishrana

Preporučuje da se pobrinete da dobijete dovoljno hranljivih materija koje podržavaju mozak.

– Generalno treba da imate veliki izbor voća i povrća, posebno zelenog lisnatog povrća. Riba je najvažnija, zbog čega se zalažem da svi dodaju omega-3 masne kiseline, posebno EPA i DHA. Ove hranljive materije mogu da imaju uticana na učenje, cerebralni protok krvi, pa čak i podršci raspoloženju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare