30. Marta 2023.

Traži se moratorijum na obuku sistema vještačke inteligencije

Potpisali su otvoreno pismo upozoravajući na potencijalne rizike, i navode da je trka za razvoj sistema veštačke inteligencije izmakla kontroli. Vlasnik „Tvitera“ Ilon Mask je među onima koji žele da obuka AI iznad određenog kapaciteta bude zaustavljena na najmanje šest meseci.

https://twitter.com/mrgreen/status/1641056545524838405

Suosnivač „Epla“ Stiv Voznijak i istraživači u DipMajndu takođe su potpisali zajedničku izjavu.

„OpenAI“, kompanija koja stoji iza ChatGPT-a, nedavno je objavila GPT-4, najsavremeniju tehnologiju, koja je impresionirala posmatrače svojom sposobnošću da obavlja zadatke kao što je odgovaranje na pitanja o objektima na slikama.

U pismu Instituta za budućnost života i koje su potpisali, želi se da se razvoj privremeno zaustavi na tom nivou, upozoravajući na rizike koje bi napredniji sistemi mogli predstavljati u budućnosti.

„AI sistemi sa konkurentskom inteligencijom mogu predstavljati duboke rizike za društvo i čovečanstvo“, navodi se.

Institut za budućnost života je neprofitna organizacija iz koje poručuju da je njena misija da „ukloni transformativne tehnologije od ekstremnih rizika velikih razmera i da koristi životu“.

Ilon Mask, vlasnik „Tvitera“ i izvršni direktor automobilske kompanije „Tesla“, naveden je kao spoljni savetnik organizacije.

Naprednu veštačku inteligenciju treba pažljivo razvijati, kaže se u pismu, ali umesto toga, „proteklih meseci smo videli da su laboratorije veštačke inteligencije u trci koja je van kontrole – kako žele da razviju i primene sve moćnije digitalne umove od kojih niko – čak ni njihovi kreatori – ne može da razume, predvidi ili pouzdano kontroliše”.

U pismu se upozorava da bi veštačka inteligencija mogla da preplavi kanale informacija dezinformacijama i da zameni poslove automatizacijom.

Strah od ugroženosti miliona radnih mesta

Pismo je usledilo nakon nedavnog izveštaja investicione banke „Goldman Saks“ u kojem se navodi da bi, iako će veštačka inteligencija verovatno povećati produktivnost, milioni poslova mogli da postanu automatizovani.

Međutim, drugi stručnjaci su za Bi-Bi-Si rekli da je efekat veštačke inteligencije na tržište rada veoma teško predvideti.

U pismu se postavlja i pitanje: „Da li treba da razvijamo neljudske umove koji bi nas na kraju mogli nadmašiti, nadmudriti i zameniti“?

Mask je takođe objavljivao tvitove u kojima kritikuje trenutni pravac razvoja AI, dok funkcije autonomne vožnje koje je napravila njegova automobilska kompanija „Tesla“, kao i većina sličnih sistema, koriste AI tehnologiju.

U pismu se od laboratorija za veštačku inteligenciju traži da „odmah pauziraju na najmanje šest meseci obuku AI sistema moćnijih od GPT-4“. „Ako se takvo odlaganje ne može brzo primeniti, vlade bi trebalo da se umešaju i uvedu moratorijum“, dodaje se.

Naglašava se i da su potrebni ljudi koji donose odluke i koji su na vlasti, kako bi regulatornom ulogom mogle da utiču na razvoj i funkcionisanje AI.

Nedavno su izneti brojni predlozi za regulisanje tehnologije u SAD, Velikoj Britaniji i EU. Međutim, Velika Britanija je odbacila takav predlog.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare