27. Jula 2023.

Transformacija “vanzemaljca” u dubinama okeana

Ako ikome zatreba dokaz da vanzemaljci postoje, treba se samo pogledati prema dnu mora. Video na YouTube pokazuje nepoznato biće kako mijenja oblik u morskim dubinama.

Ne, ne govorimo o fragmentima međuzvjezdanih meteora ili svemirskih letjelica, ne govorimo čak ni o misterioznim sirenama, govorimo o izuzetnim stvorenjima koja vrebaju u dubinama naših okeana.

Jedna od ovih nevjerovatnih zvijeri snimljena je na filmu kako pliva više od 3700 stopa (1128 m) ispod površine Indijskog okeana.

Ono što ovog “vanzemaljca” čini tako posebnim nije samo činjenica da može živjeti toliko duboko ispod površine okeana, već i činjenica da može u potpunosti promijeniti svoj izgled u treptaju oka.

Zapanjujuća transformacija zabilježena je zahvaljujući vozilu na daljinsko upravljanje (ROV) koje je istraživalo more uz istočnu obalu Afrike.

Na snimku se stvorenje – koje više izgleda kao čudan logo nego živo biće – može vidjeti kako spokojno pluta u vodi.

Onda se iznenada, nakon 40 sekundi videa, čini kao da se skuplja u malu crnu tačku.

Kad se pomnije pogleda, jasno je da ovo nije crna tačka, već crno žele biće, ukrašeno pulsirajućim strujama.

Videozapis je na YouTube postavio korisnik CaptainJRD još 2013. godine. U naslovu je objasnio da je snimljen “na dubini od 3.753 stopa u Indijskom okeanu u neposrednoj blizini bušotine.

“Pri kraju snimka možete vidjeti kako stvorenje biva uhvaćeno u izlaz iz ROV-a. Video nije mijenjan”, dodao je.

Snimak je pogledana više od 5.8 miliona puta, a gledaoci su se usaglasili da je riječ o stvorenju koje najviše izgleda kao “vanzemaljac”.

“Ako ovo nije jedna od najkul stvari ikada, nisam siguran šta jeste”, napisao je jedan.

“Zar niko neće pričati o tome kako je izgledalo kao disko kugla nakon što se transformirala? Ovo je nevjerovatno otkriće”, komentarisao je drugi.

“Zbog toga nikad ne idem dublje od 1.000 stopa pod vodu kad idem na plažu”, našalio se treći.

A četvrti je dodao: “Čvrsto vjerujem da sve duboko u okeanu izgleda kao vanzemaljac. Takođe se kladim da postoji mnogo ludih vrsta koje nikada prije nismo vidjeli, dovraga, ne bih se toliko iznenadio da 900 miliona godina star dinosaurus obitava na dnu okeana.”

U međuvremenu, drugi su komentatori brzo identifikovali stvorenje, a većina se usaglasila da se radi o jedinstvenom obliku želea.

“Za one koji se pitaju, ovo je Bloodbelly Comb Jelly koji se naziva i Lampocteis. Stvarno prekrasna stvorenja”, napisao je jedan.

Gledaoci su takođe podijelili svoje užasnuće onim što se dogodilo s zapanjujućim bićem.

Pogledajte video do kraja i vidjećete da čim izvrši svoju veličanstvenu transformaciju biva brutalno raskomadan, očito pomoću ventila na ušću bušotine.

“Postala sam apsolutno hipnotisana. Bilo je to jedno od najljepših stvorenja koje sam ikada vidjela, a onda se odjednom samo rastrgalo”, komentarisala je jedna.

Pozdravljajući ga kao “snažan video” drugi ser komentator požalio: “Kamera hvata najnevjerovatnija, najljepša stvorenja koje nikada prije nisu viđena, samo da bi ga vidjeli kako ga trga ventil za izduvavanje ulja.

“Tako tužno i prikladno za ono što činimo prirodi svake sekunde, posvuda na Zemlji”, prenosi “Indy100”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare