Tramp za podjelu Ukrajine i brzi završetak rata - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tramp za podjelu Ukrajine i brzi završetak rata

Brojni predstavnici Republikanske partije u američkom Kongresu zalažu se za to da Ukrajina odustane od dela svoje teritorije u korist Rusije, piše list „Vašington post“

„Najupečatljivija je spremnost republikanaca da ustupe deo Ukrajine: 41 odsto njih se složilo sa tim da Rusija dobije deo ukrajinske teritorije u korist okončanja sukoba“, navodi se u novoj anketi organizacije za istraživanje javnog mnjenja „Galup“ na koju se list poziva.

Kako navodi autor članka, polovina predstavnika Republikanske stranke (18 odsto više nego u aprilu 2022. godine) smatra da Vašington čini „previše“ za Kijev. Takođe, većina republikanaca smatra da Amerika „treba da prestane da finansira ukrajinsku vojsku i tačka“.

Naime, istraživanje televizije „Foks njuz“ pokazalo je da većina pristalica Republikanske stranke ne smatra mogućom vojnu pobedu Ukrajine u sukobu protiv Rusije, a takođe smatra da sam konflikt u Ukrajini i postupci Rusije ne predstavljaju direktnu pretnju po bezbednost SAD.

Prošle nedelje, švajcarski mediji su pisali o navodnom predlogu šefa američke Centralne obaveštajne agencije Vilijama Bernsa ruskoj strani za okončanje sukoba.

Berns je navodno predložio ruskoj strani razmenu 20 odsto ukrajinske teritorije za formalni mirovni sporazum sa Kijevom, piše Noje ciriher cajtung (Neue Zurcher Zeitung -NZZ) pozivajući se na anonimne izvore u najvišim političkim krugovima u zemlji.

Tramp: Sve bih rešio za 24 sata

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da je mogao da spreči rat između Rusije i Ukrajine da je prošle godine bio na mestu šefa države. Prema njegovim rečima, njegova ličnost na mestu predsednika nije dozvolila da se ovaj rat rasplamsa.

“Kao što sam ranije rekao, ovaj rat se nikada ne bi dogodilo. Rusija nikada ne bi izvršila invaziju, Putin nikada, nikada, ne bi izvršio invaziju”, rekao je Tramp obraćajući se svojim pristalicama u Nju Hempširu”, gde je održao prvi miting u kampanji koju je najavio pre nekoliko meseci.

Tramp je rekao da i sada može da reši ovu krizu za 24 sata. Prema njegovim rečima, ono što se dogodilo je apsolutno strašno.

“Gradovi su sravnjeni sa zemljom. Ljudi, to je u milionima. Mogli bi biti milioni više. Ko zna kada je zadnji put čitav grad bombama zbrisan sa lica zemlje”, rekao je Tramp.

(Informer/Sputnjik Foto: AP/Reuters/Google Earth/Fotomontaža)

Danas objavljeno

Zaharova: Kijev se ruga i ismijava nad pravoslavljem dok Zapad ćuti

M.

Okupljanje Srba u Zubinom Potoku zbog hapšenja sugrađanina

M.

Haos u Izraelu: Na ulicama rijeke ljudi, policija koristila vodene topove

M.

Ostavite komentar