9. Juna 2023.

Tramp optužen zbog zadržavanja povjerljivih dokumenata, slučaj bez presedana

Tramp se suočava sa najmanje sedam optužbi, uključujući zaveru radi ometanja pravde, naveli su izvori su za Ej-Bi-Si njuz. “Ja sam nevin čovek”, kaže bivši predsednik SAD.

Optužnica protiv Trampa, koji je više puta negirao bilo kakve optužbe, je bez presedana za bivšeg predsednika, navodi Ej-Bi-Si njuz.

Optužnica dolazi nakon što je više od 100 dokumenata sa poverljivim oznakama pronađeno u Trampovom odmaralištu Mar-a-Lago u avgustu 2022. godine.

Tačna priroda optužnice od sedam tačaka je nejasna jer je i dalje “pod pečatom”, a čak ni Tramp još nije video šta u njoj piše.

Najmanje neke od tačaka koje je kancelarija specijalnog tužioca Džeka Smita podnela federalnom okružnom sudu u Majamiju uključuju namerno zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani, ometanje pravde, zaveru radi ometanja, lažne izjave i prikrivanje prema tački 18 krivičnog zakona SAD, prenosi Gardijan.

Advokat bivšeg predsednika SAD, Džim Trasti potvrdio je da optužbe uključuju zaveru, lažne izjave, ometanje pravde i nezakonito držanje poverljivih dokumenata prema Zakonu o špijunaži. Trasti je rekao da očekuje da će optužnicu videti do utorka.

Tramp, koji leto provodi u svom golf klubu Bedminster u Nju Džersiju, potvrdio je na društvenim mrežama da je u utorak pozvan da se pojavi u zgradi federalnog suda u Majamiju.

“Ja sam nevin čovek” napisao je na svojoj platformi Truth Social.

Ministarstvo pravde i Nacionalna bezbednost šalju dodatne federalne agente u Majami uoči Trampovog očekivanog pojavljivanja pred sudom.

“Mračan dan za SAD”

Predsednik američkog Predstavničkog doma Kevin Makarti, republikanac rekao je da je optužnica protiv Donalda Trampa “mračan dan” za Sjedinjene Države i da je uz bivšeg predsednika.

Istragu o Donaldu Trampu je predvodio specijalni tužilac Džek Smit, a fokus je bio na tome da li je Tramp prekršio zakon neovlašćeno zadržavajući poverljive dokumente, odnosno, da li je preduzeo korake da izvrši opstrukciju vladnih napora da pronađe ta dokumenta.

U okviru istrage Ministarstva pravde, istražitelji su zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago, na Floridi, od kojih je 100 nosilo oznaku poverljivosti.

Trampovi advokati su navodili da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi.

Protiv Trampa je nedavno u Njujorku podignuta optužnica po 34 tačke u slučaju pokušaja zataškavanja vanbračne afere za vreme kampanje za predsedničke izbore.

Protiv njega se takođe vode istrage u Vašingtonu i Atlanti, koje bi mogle da rezultiraju krivičnim optužnicama.

Specijalni tužilac Smit protiv Trampa vodi istragu o tome da li su on i njegovi saveznici pokušali da ponište pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare