12. Aprila 2023.

Tramp o diverzijama na gasovode „Sjeverni tok”: Znam da nije Rusija

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1” i „Severni tok 2” dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile moguc´nost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG” saopštila je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguc´e proceniti kada c´e ona biti otklonjena.

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, objavio je 8. februara svoju istraživanje o eksplozijama na gasovodima, u kojem je, pozivajuc´i se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops”, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.

Prema navodima Herš,a odluku o operaciji doneo je predsednik SAD Džozef Bajden, nakon devet meseci razmatranja tog pitanja s predstavnicima američke administracije zaduženim za pitanja nacionalne bezbednosti. Pentagon je kasnije saopštio da SAD nisu umešane u diverziju na ruskim gasovodima.

Mesec dana nakon Heršove objave američki list „Njujork tajms” je objavio da iza diverzije stoji proukrajinska grupacija, čiji planovi ne moraju biti poznati Kijevu, a istog dana je nemački list „Špigl” preneo da tragovi napada vode u Ukrajinu, odnosno da je operacija izvedena s jahte koja je iznajmljena od kompanije iz Poljske, a koja pripada dvojici Ukrajinaca.

Zvanična Moskva smatra da je verzija o umešanosti ukrajinskih „aktivista” u eksplozije besmislica. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da su takvu eksploziju mogli da izazovu samo stručnjaci koji vladaju određenim tehnologijama, uz podršku države.

Tramp o Putinu i Siju
Tramp je u intervju nazvao predsednike Rusije i Kine najpametnijim ljudima.
„Ti ljudi su najbolji na svom polju… Američki momci nisu takvi i nikad nisu ni bili”, rekao je Tramp.

On je dodao da kineskog lidera Si Đinpinga smatra „izuzetnim”, predsednika Severne Koreje Kim Džong Una “najboljim”, a predsednika Rusije Vladimira Putina „veoma pametnim”.Tramp je rekao i da su SAD mogle da sarađuju sa Rusijom na obostranu korist, da nije bilo neosnovane istrage o navodnom ruskom mešanju u izbore 2016. Godine od strane demokrata.„Imao sam veoma dobre odnose sa Putinom. Ali, bilo je veoma teško zbog lažne istrage o Rusiji”, rekao je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare