26. Marta 2023.

Tramp na predizbornom skupu: “Ja sam najnedužniji čovjek u istoriji Amerike”

On je dodao da ga progone staljinističkim metodama.

“Od početka je to bio lov na veštice i lažne istrage jedna za drugom, nešto direktno iz staljinističke Rusije”, rekao je on.

Istraga protiv Trampa

Tužioci Menhetna trenutno istražuju Trampa zbog mogućeg kršenja zakona o finansiranju kampanje jer je platio porno glumici 130.000 dolara da ne priča o vezi sa njim uoči predsedničkih izbora 2016.

Specijalni istražitelj Ministarstva pravde istražuje navode da je sakrio gomilu tajnih dokumenata sa namerom da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020.

Prkosni i huškački Donald Tramp održao je juče prvi predizborni skup za predsedničke izbore 2024. u teksaškom gradu Vako, inače poznatom po žestokom otporu saveznoj vladi.

Trampovo huškanje u Teksasu

U poslednje vreme, uključujući i miting u Teksasu, Tramp je koristio retoriku koja podseća na onu koju je koristio da podstakne gomilu svojih pristalica da napadnu Kapitol i pokušaju da spreči prenos vlasti na izbornog pobednika Džoa Bajdena.

Rekao je da „njihovi neprijatelji očajnički pokušavaju da ih zaustave i čine sve da slome naš duh i volju”.

“Ali nisu uspeli. Samo su nas ojačali. A 2024. je poslednja bitka i biće velika. Ako me vratite u Belu kuću, njihova vladavina nad Amerikom će biti gotova i mi ćemo ponovo budi slobodna nacija“.

Opsada Vaku 1993. i krvavi napad na sektu koja se suprotstavljala saveznoj vladi

Odluka da se miting održi u Vaku, gde se pre 30 godina dogodio krvavi napad na sektu suprotstavljenu saveznoj vladi, pokrenula je mnoga pitanja.

U proleće 1993. svet je proveo 51 dan posmatrajući FBI-jevu opsadu farme na kojoj su bili skriveni naoružani sledbenici vođe Dejvida Koreša. U požaru na farmi stradalo je 76 članova sekte, među kojima 20 dece. Ubijena su i četiri policajca.

Trampova kampanja kaže da lokacija i vreme mitinga nemaju nikakve veze sa godišnjicom opsade Vaka. Za grad se kaže da je izabran zato što se nalazi u blizini četiri glavna gradska područja Teksasa, Dalasa, Hjustona, Ostina i San Antonija, i ima infrastrukturu potrebnu za smeštaj hiljada ljudi.

Tramp: Ja sam najnedužniji čovek u istoriji Amerike

“On je nevin čovek, progonjen”, rekao je Alan Kregel (56), koji je sa suprugom otputovao iz Dalasa da ga prvi put vidi uživo. Tramp misli isto. “Ja sam najnedužniji čovek u istoriji Amerike“, tvrdio je. “Imam loš publicitet, ali moja podrška ide do neba“.

U borbi za republikansku nominaciju, međutim, mogao bi da ima teškog protivnika u guverneru Floride Ronu DeSantisu, novom šampionu krajnje desnice.

De Santis (44) još nije zvanično najavio da će se kandidovati, ali nema sumnje da će biti jedan od najvećih Trampovih rivala u Republikanskoj stranci.

B92.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare