5. Septembra 2023.

Traka i dalje živi – IBM i Fujifilm probili rekord sa 50TB

Tehnologija koja je još 1960 bila u upotrebi se ne da ni šest decenija kasnije, jer nova traka koju su razvili IBM i Fujifilm donosi rekordni kapacitet.

Traka za skladištenje podataka će prosečnom korisniku delovati kao relikvija iz davnih vremena, koja je poslednji put viđena još u vremenu kada su Commodore i Spectrum dominirali tržištem kućnih računara. Ipak, ovaj vid bekapa je i dalje ne samo u upotrebi, već se još uvek razvija i unapređuje. Za najnoviji proboj u ovom domenu zadužene su kompanije IBM i Fujifilm koje su se udružile u razvoju šeste generacije sistema za skladištenje na traku, a koji je u stanju da zapamti rekordnih 50 TB podataka.

Iako će mnogima trake delovati kao nešto što pripada u muzejima ili na uređajima veličine ormana, one su zapravo i dalje vrlo bitan način skladištenja velikih količina podataka, sa određenim prednostima u odnosu na hard diskove ili SSD. Ova tehnologija, koja je još šezdesetih godina prošlog veka bila dominantna u ovom domenu, je i dalje itekako u upotrebi, naročito u velikim sistemima i serverskim farmama kao bekap u slučaju požara, hakerskih napada i drugih problema.

Trake naravno imaju svojih mana u odnosu na aktuelne tehnologije – nije im moguće pristupati za nasumične upite, upis i čitanje mahom podrazumevaju okretanje trake od početka do kraja, glomazne su, čitači koštaju puno, a ni brzina im nije jača strana. S druge strane, same trake su relativno jeftine, imaju izuzetno velike kapacitete, lako su prenosive i nemoguće ih je “hakovati” kada nisu u čitaču.

IBM 3592 JF traka za skladištenje

Novi tip trake dizajniran je u vidu IBM 3592 JF kertridža za IBM TS1170 čitač, a proizvodi je Fujifilm. Iako je deklarisana na rekordnih 50 TB kapaciteta, to se odnosi na nekompresovani mod, dok je u kompresovanom na nju moguće smestiti neverovatnih 150 TB.

Ovo je postignuto upotrebom tehnologije nanočestica i finih hibridnih magnetnih čestica napravljenih od stoncijum-ferita (SrFe) i barijum-ferita (BaFe). Ove čestice su znatno manje od prethodno korišćenih i raspoređene su uniformno kako bi omogućile veći kapacitet po jedinici površine trake, kao i veći prostor za snimanje.Uz to, traka je i 15% duža zahvaljujući tanjem i jačem baznom filmu na kome se nalazi magnetni sloj.

“Napredna tehnologija u IBM 3592 JF kertridžu će omogućiti klijentima da postignu veću gustinu podataka, što pomaže optimizaciju troškova, uz održavanje nivoa performansi i vremena pristupa podacima”, rekao je Alister Simon, potpredsednik razvoja sistema za skladištenje kompanije IBM. “Ovo je prvi medijum u vidu trake sa prirodnim kapacitetom od 50 TB i demonstrira upotrebljivost trake kao optimalnog rešenja za zaštitu podataka, aktivno arhiviranje, dugotrajno skladištenje u industrijskim i cloud okruženjima”.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare