23. Septembra 2023.

Tradicionalan recept za gulaš

Gulaš je odlična stvar ako vam je potrebno jelo za više dana. Možete da ga poslužite uz pire, pirinač ili testeninu.

– 750 g mesa (najbolje je koristiti junetinu ili meso za gulaš)

– 2  glavice crnog luka (sitno iseckane)

– 2 čena belog luka (sitno iseckana)

– 2-3 kašike svinjske masti ili ulja

– 2 kašike slatke crvene paprike u prahu

– 1 kašičica ljute crvene paprike u prahu (opciono)

– 2 paradajza (ili 1 kašika paradajz pirea)

– 2 crvene paprike (iseckane na kolutove)

– so, biber, po ukusu

– 1 lovorov list

– 1 – 2 šolje goveđeg bujona (ili vode)

– svež peršun za dekoraciju

Priprema:

Isecite meso na kockice, posolite i pobiberite. U velikom loncu, na srednje jakoj vatri, zagrrjte svinjsku mast ili ulje.

Dodajte iseckani crni luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i dinstajte još nekoliko minuta, dok ne zamiriše.
Zatim dodajte komade mesa u lonac i propržite ih sa svih strana dok ne postanu smeđi.

Dodajte crvenu papriku u prahu i ljutu papriku i dobro promešajte kako bi se začini ravnomerno rasporedili po mesu.

Sipajte sok od paradajza i pustite da se krčka oko pet minuta.

Dodajte iseckane paradajze (ili paradajz pire) i lovorov list. Mešajte nekoliko minuta dok paradajz ne omekša.
Sada dodajte iseckane crvene paprike i dobro promešajte, može i bez paprike.

Postepeno sipajte goveđi bujon (ili vodu) dok prekrije sve sastojke. Dodajte so i biber po ukusu.

Smanjite temperaturu i poklopite lonac. Kuvajte gulaš oko 1,5 do 2 sata, povremeno mešajući, dok meso i povrće ne omekšaju i gulaš ne postane gust.

Kada gulaš bude gotov, poslužite ga toplog, ukrašenog svežim peršunom.

Prijatno!

Foto: Shutterstock/Veronika Kovalenko

Izvor: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare