22. Maja 2024.

Toyota razvija baterijsku verziju pikap kamioneta Hiluxa

Biće upriličena u jugoistočnoj Aziji, odnosno u Tajlandu, a da li će novajlija stizati odatle u Evropu, još uvek se ne zna zasigurno.

Toyota je 2022. godine predstavila konceptni, električni pikap kamionet s indeksom Hilux, dok je prošle godine usledio koncept istog modela s pogonom na vodonik. Serijska proizvodnja drugog modela još uvek nije izvesna, ali je proizvođač automobila potvrdio da će prvi model početi da se proizvodi krajem 2025. godine, sudeći po objavi Reutersa.

Proizvodnja, kao i glavno tržište, biće na Tajlandu, koji kao takav predstavlja žarište u smislu tražnje za Hiluxom. Tačne tehničke specifikacije još uvek nisu objavljene, ali je proizvođač automobila ranije rekao da bi domet trebalo da bude oko 200 kilometara po jednom punjenju baterijskih ćelija.

Koncept, a verovatno i serijski sklopljen automobil dolazi ako konverzija konvencionalnog Hiluxa u trenutnoj (osmoj) generaciji pikapa i poseduje električni pogonski sklop. Kako je Hilux u prodaji već devetu godinu, to može značiti da ćemo morati da sačekamo neko vreme na sledeću generaciju poznatog kamioneta. Ili takođe može da označi i da će glavni zadatak prvog baterijskog Toyotinog pikap kamioneta Hiluxa biti testiranje nove, devete generacije lakog komercijalnog vozila.

Međutim, u kojim konfiguracijama će doći karoserija, da li će kupci moći da izaberu nešto drugo osim verzije sa kratkom kabinom, dugačkim tovarnim sandukom i jednoosovinskim pogonom, još nije jasno, kao nije poznato ni da li će automobil stići do Evrope.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare