22. Jula 2023.

Totalna katastrofa: Razorno nevrijeme napravilo haos

Jako nevreme preko Slovenije, pogodilo je deo Hrvatske, a stiglo je i u Srbiju.

Gotovo celi region je bio na “udaru” crnih, kišovitih oblaka.

Srušen predajnik RTRS-a

Zbog olujnog nevremena srušen je predajnik RTRS-a na Dugim Njivama pa su trenuno bez signala Posavina, Semberija, Podrinje, Sarajevsko – romanijska regija i Hercegovina.

TV predajnik RTRS-a na Dugim Njivama kod Modriče srušen je zbog jakog olujnog vetra.

Preko tog predajnika išao je direktan signal prema istočnom delu Republike Srpske. Kako je saopštila RTRS-a tehničke službe su na terenu kako bi se što pre otklonio kvar.

21. JUL 22:23

Oluja stigla u Beograd

Nakon što je jako grmljavinsko nevreme zahvatilo severozapad Vojvodine, jaka kiša praćena vetrom i grmljavinom slabijeg intenziteta nego u tom delu zemlje stigla je i u Beograd.

U delovima Beograda došlo je do kraćih intenzivnih pljuskova s grmljavinom i duvao je jak vetar, nakon čega je oluja počela da se stišava. Večerašnje nevreme u poređenju sa onim u sredu bilo je manjeg intenziteta u Beogradu, ali je, kako javlja dopisnik Tanjuga, u Novom Sadu bilo jače.

Veliko nevreme koje je prethodno zahvatilo Novi Sad izazvalo je nestanak struje u manjem delu grada, dok je snažan vetar obarao sve pred sobom.

Prvi na udaru oluje koja je u Srbiju stigla nakon što je prethodno pogodila Sloveniju, Hrvatsku i BiH bio je Sombor, gde je jak vetar oborio je nekoliko stabala u gradu i okolini.

Oluja je zahvatila i Suboticu gde padala jaka kiša, ali vetar nije bio jakog intenziteta.

Posledice nevremena u Novom Sadu

Pančevo

Mirijevo

Haos i u Beogradu

Mrak kod Kikinde

Ulaz u Novi Sad

Bačka Palanka

Haos i u Beogradu

U Beogradu je počelo da grmi. RHMZ izdao je upozorenje za područje glavnog grada.

Srušio se letnjikovac u Futogu

Nevreme zahvatilo severozapad Vojvodine

Jako grmljavinsko nevreme koje je zahvatilo severozapad Vojvodine, u naredna dva sata proširiće se na veći deo pokrajine uslovljavajući veoma intenzivne pljuskove, jaku grmljavinu, jak i olujni vetar, kao i lokalnu pojavu grada, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Očekuje se materijalna šteta, a ugrožena je i bezbednost ljudi i životinja, navedeno je u upozorenju RHMZ.

Kać bez struje

Sombor je prvi na udaru

Jaka oluja koja je pogodila Sloveniju i Hrvatsku stigla je do Srbije, a prvi na udaru je Sombor, gde je nešto pre 19 časova počeo da duva vetar, uz kišu i grmljavinu.

Jak vetar oborio je nekoliko stabala u gradu i okolini.

Oluja je stigla i u Suboticu gde pada jaka kiša, ali vetar zasad nije tako jakog intenziteta.

U Srbiju stiže oblačnost, koja se premešta iz Slavonije na istok, noseći sa sobom pljuskove, grmljavinu i kratkotrajno jak, olujni vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Jake padavine u Somboru

Kako se vidi na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, Stanišić nadomak Sombora se našao na udaru jakog nevremena.

RHMZ upozorava

RHMZ je upravo izdao novo upozorenje na nevreme u Srbiji. Srem i Bačka će u naredna dva sata biti na udaru oluje.

“U naredna dva sata oblačnost koja se premešta iz Slavonije na istok usloviće u Bačkoj i Sremu kišu, pljuskove, grmljavinu i kratkotrajno jak i olujni vetar”, stoji u upozorenju RHMZ

Nevreme stiže u Beograd

“Grmljavinska aktivnost se očekuje u Srbiji nakon 19 sati, a padavine u Beogradu posle 20 sati”, naveo je meteorolog Slobodan Sovilj za RTS i dodao:

“U ovom delu grmljavinske aktivnosti nije bilo udara vetra poput onih pre dva dana. Jeste bilo u zagrebačkoj regiji 70 kilometara na čas, ali to nije ni blizu kao oni u sredu”, kaže Sovilj koji je upozorio na grad, koji se takođe večeras očekuje u pojedinim delovima Srbije.

Auto-put Beograd-Zagreb blizu granice

Srem i Bačka na “udaru”

U naredna dva sata u Bačkoj i Sremu mestimično sa kratkotrajnom kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Slika sa meteo radara

Spasojević: Ne izlazite napolje

Načelnik odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Milorad Spasojević preporučio je danas građanima da tokom predstojeće oluje ne izlaze napolje i da što pre pronađu zaklon, ukoliko se nađu na otvorenom.

U izjavi Tanjugu, Spasojević je rekao da MUP izdao saopštenje za sve naše sugrađane kako treba da se ponašaju u takvim situacijama.

“U trenutku dešavanja elementarne nepogode, pre svega kada su u pitanju olujni vetrovi, bez preke potrebe ne treba napuštati svoje domove, treba izbegavati šetnje, pre svega po parkovima. Ukoliko se nađu van svojih domova da pronađu neko privremeno sklonište, neki zidani objekat, ugostiteljska radnja, trgovinska radnja, samo da se sklone sa ulice”, preporučio je Spasojević

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare