18. Maja 2024.

Totalna blokada, zarobljeni su: “Ubijamo jedni druge”

Prema podacima dve lokalne avio-kompanije na Novoj Kaledoniji, oko 3.200 putnika je blokirano i ne može da napusti ovo ostrvo na kojem je proglašeno vanredno stanje, izjavio je na današnjoj konferenciji portparol francuske vlade.

Komercijalni letovi su obustavljeni od utorka zbog nereda koji su zahvatili ovu francusku prekomorsku teritoriju na jugu Pacifika, prenosi dnevni list Mond.

U neredima koji su počeli u ponedeljak poginule su četiri osobe, od kojih su tri pripadnika domorodačkog naroda Kanak i jedan policajac.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, čija nadležnost se prostire i na Novu Kaledoniju, izjavio jeda je policija uhapsila osobu koja je upucala dvojicu Kanaka.

Proteste, koji traju više nedelja, a koji su u ponedeljak prerasli u nerede, organizovao je separatistički pokret “Odbor za koordinaciju terenskih akcija” zbog plana Francuske da proširi pravo glasa u Novoj Kaledoniji na francuske gradjane koji žive na tom ostrvu duže od 10 godina.

Avio kompanija Aircalina najavila je za utorak obnovu avio saobracaja, ali je ovaj rok veoma neizvestan, jer je podložan promenama zbog bezbednosnih uslova.

Kompanija Air Caledonie ne nudi letove “do daljeg”.

Australija i Novi Zeland rade na vraćanju svojih državljana iz Nove Kaledonije.

Vlada Nove Kaledonije pozvala je tokom konferencije za štampu da se prekinu blokade i barikade.

“Ubijamo jedni druge i ne možemo ovako da nastavimo. Ljudi umiru ne zbog oružanih sukoba, vec zato što nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti i hrani”, izjavio je Vaimu'a Muliava, član lokalne vlade.

Francuska vlada je 15. maja proglasila vanredno stanje na Novoj Kaledoniji, a na ostrvo je iz Francuske poslato pojačanje od 1.000 policajaca.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare