23. Jula 2023.

Toplotni talas u SAD-u odnio 18 života, ekstremne temperature se nastavljaju i narednih dana

“Opasni, dugotrajni i rekordni toplotni talas nastaviće se nad jugozapadom, posebno u niskim pustinjskim područjima, sa ekstremno visokim temperaturama koje će se ovog vikenda proširiti i na sjever u centralne dijelove”, rekao je meteorolog Nacionalne meteorološke službe Mussie Kebede .

Osim vrućine na jugozapadu, “predviđeno je da će vrućina i vlaga stvoriti široko rasprostranjene indekse topline od 45 stepeni širom srednjeg juga, jugoistočne i obale Zaliva do kraja ovog vikenda”, dodao je.

Više od 75 miliona Amerikanaca bilo je pod upozorenjima o vrućini.

Uslijed visokih temperatura, od toplotnog talasa evidentirano je 18 potvrđenih smrtnih slučajeva u području metroa u Phoenixu, uz 69 drugih smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su povezani sa vrućinom od 15. jula.

Guverner Katie Hobbs je u petak u pismu zatražila od državnih komunalnih preduzeća da dostave planove za sprječavanje i reagovanje na visoke temperature i da se sastanu kako bi razgovarali o infrastrukturi električne energije u budućem toplotnom valu.

“Kako se ovaj razorni toplotni talas nastavlja, rizik od smrti, bolesti i povreda uzrokovanih vrućinom samo će se povećavati”, navela je Hobbs u pismu, prenosi USA Today.

Foto: EPA-EFE

Izovr: Klix

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare