13. Jula 2023.

Toplotni talas “Kerber” zahvatio velike dijelove Evrope

 Toplotni talas zahvata dijelove južne Evrope i sjeverozapadne Afrike, sa potencijalom da obori rekordne temperature u narednim danima.

Očekuje se da će temperature premašiti 40 stepeni Celzijusa u dijelovima Španije, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske, prenosi BBC.

U Italiji bi temperature mogle da dostignu skoro 49 stepeni, a crveni meteoalarm je na snazi u 10 gradova, uključujući Firencu i Rim.

Lokalni mediji su objavili da je ove nedelje 44-godišnjak, koji je farbao pješački prelaz u blizini Milana, kolabirao usled vrućine, nakon čega je prebačen u bolnicu gdje je preminuo.

Nekoliko turista već se srušilo zbog visokih temperatura, uključujući Britanca ispred Koloseuma u ​​Rimu.

Toplotni talas “Kerber”, nazvan po troglavom čudovištu koje se nalazi u Danteovom paklu, doneće ekstremne uslove u narednih nekoliko dana.

Procjenjuje se da će temperature dostići vrhunac u petak, međutim vrućine će se nastaviti i tokom vikenda.

U Pragu se u subotu očekuje 36 stepeni Celzijusa, što je znatno više od julskog prosjeka od 24 stepena.

Najviša temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusa zabilježena je u blizini Sirakuze na italijanskom ostvru Sicilija u avgustu 2021. godine.

Prošle godine je više od 61.000 ljudi umrlo usljed ljetnjih toplotnih talasa širom Evrope, navodi se u studiji koju je nedavno objavio časopis “Nature Medicine”.

Foto: Tanjug/AP

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare