11. Jula 2023.

Tope se na +43, a najgore tek slijedi: Iznad nas se formira toplotna kupola, milioni ljudi su u opasnosti

Riječ je o meteorološkom fenomenu zbog kojeg ljetni mjeseci u tom području imaju potencijal postati najgori ikada zabilježeni.

Amerikanci širom jugozapada posljednjih dana čine sve što je u njihovoj moći da prežive toplotni udar koji je živu u termometru digao iznad 43 stepena Celzijusa, a lokalni meteorološki zavodi upozoravaju kako najgore tek dolazi.

Naime, iznad američkih pustinjskih saveznih država ovih će se dana nadviti tzv toplotna kupola, koja će lokalizovati i zadržati visoki pritisak i još više temperature i time u opasnost dovesti više od 50 miliona Amerikanaca tog područja.

– Najtopliji mjeseci u ovome području i inače jesu juli i juli, tako da ekstremne vrućine kojima svjedočimo same po sebi nisu neka novost. No, ono što nas svakako treba zabrinuti jest činjenica da se razdoblje zadržavanja toliko visokih temperatura iz godine u godinu sve više produžava. Ove godine bismo mogli srušiti rekord iz 1974., kada je toplotni udar trajao punih 18 dana – objasnio je NYT-u Gabriel Lojero, meteorolog iz Arizone.

Da situacija nije bezazlena upozoravaju i javnozdravstveni stručnjaci koji građane pozivaju na dodatan oprez i mjere zaštite. Prema posljednjem izvještaju Odjela za javno zdravstvo Okruga Maricopa u saveznoj državi Arizoni, 2022. je zabilježeno čak 425 smrtnih slučajeva čiji se uzrok vodi kao posljedica ekstremne vrućine. Porast je to od 25 posto u odnosu na godinu prije.

– Moramo postati svjesni da je smrt od previsokih temperatura vodeći uzrok smrti od vremenskih uslova u SAD-u – upozorio je Isaac Smith još jedan meteorolog iz Arizone koji je pričao s redakcijom NYT, dodavši da ljeta na američkom jugozapadu više nisu samo „uobičajeno vruća”, a osim ekstremnih vrućina, građanima sve češće prijete i nestašica vode kombinirana s požarima.

Građani su iz solidarnosti pokrenuli akcije kojima u siromašnije četvrti većih gradova dostavljaju besplatne boce vode i izotoničnih napitaka, a jedna takva inicijativa je i Gator-Aid u donjem Tucsonu.

– Vidimo do koje mjere našim sugrađanima trebaju naše usluge, a to nas motiviše da im nastavljamo dostavljati barem privremeno olakšanje – rekao je jedan od volontera.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare