Tom Henks izabran za glavnog govornika na svečanoj dodjeli diploma na Harvardu - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Tom Henks izabran za glavnog govornika na svečanoj dodjeli diploma na Harvardu

Glumac i dvostruki oskarovac Tom Henks imenovan je glavnim govornikom na svečanoj dodjeli diploma koja će se održati na Harvardu 25. maja, objavio je prestižni univerzitet Ivy League.

“Tom nije samo briljantan glumac, on je pokazao urođenu empatiju i duboko razumevanje za ljude. Doprineo je našoj nacionalnoj kulturi i povećao našu sposobnost da cenimo priče i događaje koje su ostale po strani“, rekao je predsednik Harvarda Lorens Bekou, nazvavši Henksa „pravim majstorom svog zanata“.

Ranije su govornici na otvaranju Harvarda bili bivša premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, pokojni aktivista za građanska prava i američki zastupnik Džon Luis i reditelj Stiven Spilberg.

Henks (66) se do danas pojavio u gotovo stotinu filmova. Za Oskara je nominovan šest puta, a prestižnu nagradu u kategoriji najboljeg glumca dobio je za ulogu u filmu „Philadelphia“ 1993. i „Forrest Gump“ sledeće godine.

Henks je poznat i po svome filantropskom radu, pružanju podrške nacionalnom Muzeju Drugog svetskog rata u Vašingtonu i vršenju dužnosti predsednika kampanje za Skrivene heroje, čiji je cilj povećati svest o problemima s kojima se suočavaju negovatelji koji rade s veteranima.

Nakon uloge advokata koji boluje od AIDS-a u „Philadelphiji“ Henks je postao zagovornik svesti o toj bolesti te od tada podržava fondacije ‘The Foundation for AIDS Research’ i ‘Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation’.

Uz Oskare je dobio i brojna druga priznanja, među kojima je nagrada Cecil B. DeMille koja se dodeluje za životno delo u području igranog filma na godišnjoj dodeli Zlatnog globusa, kao i nagradu za životno delo Američkog filmskog instituta godine 2014.

Predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama 2016. uručio mu je Predsedničku medalju slobode, najviše civilno odlikovanje u SAD-u. Ono se dodeljuje osobama koje su znatno doprinele nacionalnim interesima, miru u svetu te kulturnim i drugim javnim ili privatnim ciljevima.

N1.

Danas objavljeno

Od antike do danas: Najstariji jezici koji se još uvijek koriste

Vanja A

Ljubavna priča svjetski poznate teniserke

Vanja A

Teslina fontana u Beogradu napravljena je po njegovim nacrtima a osmišljena za Tifanija

Vanja A

Ostavite komentar