30. Augusta 2023.

Toliko od sankcija: EU uvozi rekordne količine tečnog prirodnog gasa iz Rusije

Evropska unija će ove godine uvesti rekordne količine tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, uprkos sankcijama uvedenih Moskvi i obećanja da će se blok “odvići” od ruskih fosilnih goriva do 2027.

U prvih sedam meseci ove godine, Belgija i Španija su bile drugi i treći najveći kupci ruskog LNG-a posle Kine, pokazuju podaci nevladine organizacije “Global vitnes”.

Sve u svemu, uvoz super rashlađenog gasa u EU porastao je za 40 odsto između januara i jula ove godine u poređenju sa istim periodom 2021. godine.

Skok je, objašnjava “Fajnenšl tajms”, rezultat “niske baze” pošto EU nije uvozila značajne količine LNG-a pre sukoba u Ukrajini zbog oslanjanja na gas koji se isporučuje iz Rusije.

Analiza “Global vitnesa” zasnovana je na podacima kompanije za analizu industrije “Kpler”, koja je pokazala da EU uvozi oko 1,7 odsto više ruskog LNG-a nego kada je uvoz dostigao rekordno visok nivo prošle godine.

“Global vitnes” navodi da je cena LNG-a uvezenog od januara do jula po spot tržišnim cenama iznosila 5,29 milijardi evra.

“Šokantno je da su zemlje u EU toliko naporno radile da se odviknu od isporučenog ruskog fosilnog gasa samo da bi ga zamenile isporučenim ekvivalentom”, rekao je Džonatan Norona-Gant, stručnjak za fosilna goriva u “Global vitnesu”. “Nije važno da li dolazi iz cevovoda ili čamca – to i dalje znači da evropske kompanije šalju milijarde u Putinovu ratnu kasu”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare