16. Aprila 2025.

Tjestenina s pestom od cvekle

Namirnice u ovom receptu dovoljne su za četvero ljudi, a za pripremu odvojite oko 40 minuta.

Uvijek dobro dođe još jedan recept za pripremu tjestenine. Za ovu s cveklom najprije skuhajte ili koristite već kuhanu cveklu i narežite na komade.

Sastojci:

500 grama kuhane cvkele

100 grama badema (oljuštenih i blanširanih u listićima)

10 grama bosiljka (puna šaka)

50 grama parmezana

50 ml maslinova ulja

500 grama tjestenine (fuži)

15 ml maslinova ulja

biber i so

začinsko bilje

Priprema:

U multipraktik stavite cveklu, bademe, bosiljak, bijeli luk, parmezan i malo maslinovog ulja. 

Usitnite, posolite i dodajte još maslinovog ulja dok ne dobijete glatku teksturu. 

Čuvajte pesto u tegli u frižideru. Nakon toga skuhajte tjesteninu al dente i obavezno sačuvajte malo vode od kuhanja. 

U tepsiji zagrijte pesto s malo te vode da dobijete umak. 

Dodajte tjesteninu, dobro promiješajte i po želji začinite s maslinovim uljem, začinskim biljem i malo čilija. 

Ovo jelo je savršena kombinacija zemljanih i orašastih ukusa, idealno za brzi ručak ili laganu večeru, prenose “24Sata“.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare