22. Aprila 2024.

TikTok na korak od zabrane u SAD

Predstavnički dom SAD glasao je za predlog zakona o zabrani društvene mreže Tik-tok.

O njemu će Senat raspravljati i glasati u utorak, a ukoliko bude usvojen ide na ratifikaciju u Belu kuću.

Glasanje o zabrani prošlo je glatko u Kongresu – 360 glasova za, naspram 58 protiv. Najnoviji poraz Tik-toka u Vašingtonu je težak udarac za društvenu mrežu koja ima 170 miliona korisnika u SAD.

Vlasti u SAD proteklih godina pritiskaju kinesku kompaniju „Bajtdens“ da proda Tik-tok.

Novi zakon vrlo je sličan ranijoj verziji odobrenoj u martu, po kojoj bi Tik-toku bio zabranjen pristup američkim prodavnicama aplikacija ukoliko ne promeni vlasnika.

Kongres je predlog zakona o Tik-toku objedinio u paket zajedno sa finansijskom pomoći Ukrajini i Izraelu, čime se vrši pritisak na Senat da razmatra i glasa o celom paketu odjednom, piše Si-En-En.

Politički analitičari očekuju da će Senat bez većih problema izglasati paket zakona, nakon čega oni pojedinačno idu na ratifikaciju kod predsednika. Džo Bajden je i ranije rekao da je spreman da potpiše zabranu Tik-toka ako dođe do njegovog stola.

Verzija odobrenog zakona bi, ukoliko prođe celu proceduru, dala Tik-toku 270 dana da pronađe novog vlasnika. Američki predsednik bi mogao da produži rok za 90 dana ukoliko proceni da postoji napredak i da je potrebno dodatno vreme za prodaju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare