24. Marta 2023.

Tihi simptomi poslije kojih dođe najgore – jedan jako liči na grip

Od bolesti srca u Srbiji godišnje umre preko 50.000 ljudi. Posebno opasan je takozvani tihi srčani udar jer ljudi često i ne znaju da su ga imali sve dok se u jednom trenutku ne otkrije oštećenje srca ili pak usledi fatalni ishod. Problem u svemu su nespecifični znaci koje mnogi ne povezuju sa srčanim udarom, pa i ne reaguju adekvatno.

Šta je tihi srčani udar

Srčani udar se naziva tihi kada prođe skoro bez simptoma ili su oni blagi ili nisu karakteristični za infarkt. Srčani udar obično nastaje kada ugrušak zapuši arteriju, pa je protok krvi blokiran i to onda pravi veliku štetu na srcu.

Tihi srčani udar češće se javlja kod žena, a podaci pokazuju da je 50 do 80 odsto svih srčanih udara – tiho. On može da povredi srce kao i klasičan srčani udar, s tim što situacija može da bude još gora jer mnogi ne pozovu pomoć baš jer ne znaju da imaju infarkt.

Simptomi tihog srčanog udara

Oni koji dožive tihi srčani udar imaju simptome koji obično nisu povezani sa srčanim udarom, ili imaju blage simptome, ili uopšte nemaju simptome.

Na sajtu clevelandclinic.org izdvajaju znakove tihog srčanog udara.

Osećaj kao da imate grip

Bol u mišićima u grudima ili gornjem delu leđa

Bol u vilici, rukama ili gornjem delu leđa

Veliki umor

Loše varenje

S druge strane, simptomi uobičajenog srčanog udara su bol u grudima koji traje više od nekoliko minuta, kratak dah, nelagodnost u gornjem delu tela, magljenje vida, hladan znoj, mučnina i povraćanje, umor koji može trajati nekoliko dana bez objašnjenja.

Faktori rizika za tihi srčani udar

Pojedini zdravstveni problemi i loše navike mogu vas dovesti u veći rizik od srčanog udara. To su prekomerna težina, manjak redovne fizičke aktivnosti, visok krvni pritisak, visok holesterol, nezdrava hrana, visok šećer u krvi, stres, cigarete.

Rizik od srčanog udara raste i od porodične istorije srčanih bolesti, preeklampsije tokom trudnoće, postmenopauze, godina, od korone.

nova.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare