18. Jula 2023.

Threads u Evropi više nije dostupan preko VPN-a

Najnovija hit-aplikacija iz radionice Instagrama, Threads, nije još usklađena sa zakonodavstvom EU, pa građani ne mogu da je koriste. Onima, kolji su za to koristili VPN, stiže loša vijest.

Nova društvena mreža Threads, svojevrsna Instagramova kopija Twittera, još je u ranoj fazi – nedostaju joj brojne funkcije, ima tek rudimentarni interfejs, ne podržava hashtagove i slično. Ali, za sada ne prikazuje nikakve oglase, a pojavila se tačno u vreme kada je Twitter na lošem glasu. Samim tim, Threads je najbrže rastuća društvena mreža i uopšteno digitalni servis u istoriji, s registrovanih 100 miliona korisnika za samo pet dana od pojavljivanja u prodavnicama aplikacija.

Ali, taj broj korisnika bio bi i veći, da je mreža dostupna na području Evropske unije. To međutim nije tako, jer se Meta bori s evropskim regulatorima i institucijama, koje ih redovno kažnjavaju zbog prenošenja podataka, koji nije u skladu s GDPR-om. Sve dok se ne razreše te pravne zavrzlame, Threads neće biti zvanično dostupan u EU, tako da će korisnici u Evropskoj uniji na tu društvenu mrežu morati da pričekaju još neko vreme.

Strože geoblokiranje

Oni koji nisu mogli da čekaju, već su želeli da odmah zamene Twitter i vide kako izgleda ova hit-aplikacija, mogli su prethodnih dana da se posluže VPN-om. Njime su mogli da sakriju svoju stvarnu lokaciju, virtualno se “presele” u neku od zemalja gde Threads može da se preuzme i koristi, i tako pšočnu da ga koriste.

Međutim, za njih sada stiže loža vest – iz Mete su potvrdili da su preduzeli određene korake i blokirali su pristup novoj aplikaciji preko virtuelnih privatnih mreža.

Korisnici su prvo počeli da primećuju određene probleme u radu, sadržaj im se nije učitavao kako treba, da bi nedugo zatim stigla i potvrda Metinih zaštitnih mera. Time se oni verovatno štite od dodatnih pravnih problema u EU, ali možda žele i da uspore astronomski rast broja korisnika na samom početku, dok je mreža još u povojima.

Kako bilo “Evropa ostaje veoma bitno tržište za Metu”, poručuju, uz napomenu da će Threads i na tom tržištu postati dostupan u dogledno vreme.

Foto: Svet foto / Shutterstock.com

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare