14. Februara 2023.

Testiran borbeni avion kojim upravlja veštačka inteligencija

Let je obavljen tokom serije testiranja u decembru. Iz kompanije kažu da je veštačka inteligencija dobila primenu na jednom vojnom avionu. Cilj je da se platforma koristi za testiranje aviona koji bi u budućnosti leteli bez pilota.

„VISTA će nam omogućiti da paralelno testiramo vrhunska dostignuća zasnovana na veštačkoj inteligenciji i razvijamo letelice kojima nije potrebna posada“, navodi  direktor istraživanja u Školi pilota američkih vazduhoplovnih snaga doktor Kristofer Koting.

Koting kaže da ovakav pristup u kombinaciji sa usmerenim testiranjem novih letelica, usavršava autonomne sisteme za upravljanje letelicama bez posade koje će izvršavati taktičke zadatke na bojnom polju.

https://twitter.com/LockheedMartin/status/1625133953530183680?s=20&t=b1g0lM3LHEKZLVz_7OmvQA

Veštačka inteligencija u lovcu F-35

Inženjeri kompanije Lockheed Martin radili su na avionu VISTA zajedno sa stručnjacima kompanije Calspan. Projekat je realizovan u kalifornijskoj vojnoj bazi Edvards, piše u zvaničnom saopštenju.

Dostignuća programa VISTA korišćena su za razvoj borbenih mogućnosti američkog lovca-bombardera F-35 Lightning II. On je najviše primenjen u izradi virtuelnog prikaza informacija na displeju koji se nalazi iznad glave pilota i sistema glasovnih komandi.

Inženjeri američkih vazduhoplovnih snaga nedavno su nadogradili VISTA X62A algoritmom za praćenje modela (MFA) i sistemom za autonomnu kontrolu simulacije (SACS). Integracijom pomenutih sistema, VISTA je osposobljena za izvršavanje naprednih letova u kojima se koristi autonomno upravljanje i veštačka inteligencija.

LMAVISTA.jpg

Izvor: Kyle Brasier

Lockheed Martin je američka multinacionalna kompanija koja se bavi razvojem tehnologije u oblastima vazduhoplovstva, odbrane, svemira i bezbednosti. Njihov dijapazon uključuje različite proizvode i usluge uključujući borbene avione, rakete, satelite, alarme i sisteme za sajber bezbednost. Veštačka inteligencija je proteklih godina dobila primenu u brojnim oblastima, a stručnjaci ove kompanije žele da je iskoriste na svojim proizvodima.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare