2. Juna 2023.

Teslina fontana u Beogradu napravljena je po njegovim nacrtima a osmišljena za Tifanija

Na uglu Krunske i ulice Prote Mateje u Beogradu, već 16 godina radi “Teslina” fontana, svojevremeno osmišljena za čuvenog juvelira Tifanija. Prolaznici mogu da posmatraju kako velika količina vode “klizi” kroz vazduh da bi se pri postolju, rasula u predivne vodene rese.

Teslina fontana u Beogradu napravljena je po njegovim nacrtima a osmišljena za Tifanija
Никола Тесла

Na 150. godišnjicu od rođenja Nikole Tesle i 115 godina od osnivanja Beogradskog vodovoda, 12. jula 2007. godine, ova firma je u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle, podigla neobičnu fontanu, prvu ovakvog tipa u svetu.

U vreme kada je Tesla osmišljavao fontane, u Njujorku je živeo i radio Luis Tifani, čuveni juvelir, biznismen u usponu, koji osvaja čuvenu 5. aveniju. Njegov nakit danas je sinonim za prestiž, bogatstvo i kvalitet, ali Tifani je bio poznat i po tome što je izmislio novi način izrade vitraža koja je po njemu dobila ime “tifani tehnika”. 

Saradnja sa Tifanijem

Nešto dalje niz istu tu ulicu, 5.aveniju, u hotelu “Valdorf Astoria” (Waldorf Astoria), Nikola Tesla je sedeo i razmišljao kako da zaradi novac, reši svoje finansijke probleme i nastavi svoja istraživanja. Kako je bio dobar prijatelj sa Tifanijem, napravio je poslovni dogovor sa njim da priprema fontane koje bi mogle da se koriste u enterijeru. Međutim, znao da većina njegovih patenata i zamisli ne bi bila primenjiva na dizajn nakita ili vitraža, te je odlučio da se pozabavi ulepšavanjem prostora. Tako je rođena ideja o patentiranju potpuno nove fontane.

Osam godina rada na nacrtima i proračunima

Malo je onih koji znaju da je čuveni naučnik radu na fontanama posvetio osam godina svog života, jer iako naizgled lak projekat, osmišljavanje novog tipa fontane pokazao se kao veliki izazov kome je Nikola Tesla pristupio detaljno, kao uostalom i svim svojim projektima. Tesla je smatrao da su dotadašnje fontane neekonomične, jer se njihova lepota bazira na dizajnu i obliku, a da se jako malo značaja daje vodi. Zbog toga je želeo da osmisli sasvim drugačiji princip rada.

Osmislio je da voda cirkuliše velikom brzinom što bi omogućilo da se smanji njena količina, a da pritom efekat bude mnogo bolji. U prijavi koju je 1913. godine predao američkom zavodu za patente, Tesla je, očigledno ponosan na svoj novi izum, između ostalog napisao:

“Neka se zna da sam ja, Nikola Tesla, građanin SAD, sa prebivalištem u državi Njujork, pronašao određena nova i korisna poboljšanja fontana. U nastavku se nalazi celokupan, jasan i precizan opis.”

Patent je omogućavao efikasniju i efektivniju upotrebu vode i energije. Putem turbine koja se nalazi u podnožju, tečnost bi se usmeravala naviše kroz cev, da bi se, nakon izlaska iz nje, prelila preko niza kaskada, i u podnožju razlivala u vodene rese. Ova lepota mogla bi se dodatno pojačati dodavanjem boje ili određenih supstanci u vodu, različitim osvetljavanjem, ili pak dodavanjem određenih mirisa. Tesla je osmislio da je fontane moguće izraditi u različitim veličinama, od manjih kućnih, pa do velikih namenjenih hotelima, a mogli su biti i ogromni poput onih u parkovima ili na trgovima.

Njegov pronalazak odobren je tek 13.10.1914. godine, ali nikada nije ostvario saradnju sa slavnim Tifanijem.

Teslina pumpa je, sa malim modifikacijama, napravljena u jednoj beogradskoj firmi. Rukovodilac ovog izuma bio je dr Milan Bojanić, a na Mašinskom fakultetu u Beogradu obavljeno je njeno ispitivanje. Umetnička livnica “Braća Jeremić” je izlila ovu fontanu od bronze. Arhitekta mr Janko Krstić osmislio je njeno prostorno rešenje. 

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare