17. Februara 2023.

Tesla povlači 363.000 automobila zbog greške u softveru za autonomnu vožnju

Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, opoziv se odnosi na Model S i Model X koji su proizvedeni između 2016. i 2023. godine, kao i na Model Y iz 2020. godine.

“Regulatorno tijelo Sjedinjenih Američkih Država naglasilo je kako bi nedostaci u novoj verziji softvera mogli prouzrokovati nesreće”, piše britanski list.

Kompanija Tesla je prošle godine prodala 1,3 miliona vozila šriom sveta. Povlačenje sa tržišta odnosi se na svako vozilo koje je u sebi imalo beta verziju softvera za autonomnu vožnju.

Inače, za instalaciju ovog softvera kompanija korisnicima naplaćuje dodatnih 15.000 dolara. Softver koji omogućava samostalnu vožnju omogućava automobilu da samostalno menja trake tokom vožnje iako vozač i dalje mora obraćati pažnju na situaciju u saobraćaju.

“Ipak, američki regulatori saopštili su kako softver zbog kvara može napraviti problem prilikom ulaska vozila u raskrsnice. Može da se desi da vozila prođu pravo kroz raskrsnicu, i to iz trake za skretanje, da se ne zaustave ispred znaka STOP ili neoprezno prođu kroz žuto svetlo na semaforu”, navodi se u odluci.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare