Tesla izgubila 140 miliona dolara zbog ulaganja u Bitcoin - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Tesla izgubila 140 miliona dolara zbog ulaganja u Bitcoin

Kompanija Ilona Maska prijavila je ukupni gubitak od 204 miliona dolara investiranjem u Bitcoin, a istovremeno je zabeležen prihod od 64 miliona kroz trgovinu. Tesla je početkom 2021. godine uložila 1,5 milijardi dolara, kada je Mask objavio da se Tesla automobili mogu kupovati Bitcoin kriptovalutama. Nekoliko nedelja kasnije, plaćanje u digitalnom novcu je obustavljeno, kompanija je prodala većinu kupljenih kriptovaluta, a procenjuje se da firma trenutno ima 184 miliona dolara u Bitcoin novčićima.

Ilon Mask je godinama važio za jednog od najistaknutijih pobornika trgovine kriptovalutama, a njegovi postovi na društvenim mrežama često su aktivirali velike promene na tržištu digitalne imovine. Ulaganje kompanije Tesla u Bitcoin tokom februara 2021. godine dovelo je do povećanja cene kriptovalute za više od 25 odsto, pa je tada vrednost jednog novčića iznosila 48.000 dolara – što je bio rekord u tom trenutku, prenosi BBC.

Padaju ulaganja u Bitcoin posle poteza Ilona Maska

Vrednost kriptovalute dodatno je porasla u martu 2021. godine, kada je Mask objavio tvit u kojem stoji da će Tesla omogućiti plaćanje vozila Bitcoin kriptovalutom. Tako su potencijalni kupci u SAD imali priliku da uplate depozit u vrednosti od 100 dolara digitalnim novcem, ali kako je Bitcoin dva meseca kasnije zabeležio pad vrednosti za više od 10 odsto, kompanija je odustala od prvobitne namere. Jedan od glavnih uzroka ovakvog poteza bila je i zabrinutost za klimatske promene na koje kriptovalute utiču.

Tesla

Stručnjaci procenjuju je da globalna potrošnja energije koja se utroši na Bitcoin rudarenje i transakcije jednaka 39% potrošnje celog Ujedinjenog Kraljevstva. Veruje se da je rudarenje tokom 2022. godine imalo najgori uticaj na životnu sredinu, od kada postoji kripto biznis. Svaka Bitcoin transakcija zahteva veliku potrošnju energije, pa je u 2022. godini ukupno generisano 86,3 miliona tona CO2 samo od Bitcoin kriptovalute.

Njegova cena skočila je na skoro 70.000 dolara u novembru 2022. godine, pre nego što je pala za više od 50 procenata, kada je Tesla odlučila da isprazni većinu svojih kripto fondova.Share

Benchmark.

Danas objavljeno

Bezazlena aplikacija proglašena opasnom za nacionalnu bezbjednost

Vanja A

Imamo prve detalje o Samsung Galaxy S24 Ultra telefonu

Vanja A

Počelo je: Italija zabranila ChatGPT

Vanja A

Ostavite komentar