18. Februara 2023.

Teški električni automobili?; “Neprihvatljivo”

Ističući fokus Dacije na smanjenje težine svojih automobila, posebno tako što ih prodaje samo sa onim što smatra “osnovnom” opremom, on je rekao:

“Ako smo ozbiljni u pogledu kolektivnog smanjenja emisija, onda prevelika težina ne bi trebalo da bude prihvatljiva. To je filozofija koju smo pokazali sa Springom, koji je težak 975 kg, i nameravamo da stojimo iza nje u budućnosti. To je automobil koji se vozi u proseku 40 km dnevno. Nema potrebe za velikom, teškom baterijom ili moćnim motorom.”, prenosi Autoblog.

O većim električnim vozilima, posebno SUV-ovima, koje trenutno lansiraju neki rivali, rekao je: “Nema smisla. Ludilo je dozvoliti ljudima da prave vozila od dve, tri tone u kojima se nalazi jedna osoba i koja voze samo 55 km dnevno.”

Primeri teških električnih vozila uključuju BMW i7 od 2715 kg i Mercedes-Benz EQS od 2810 kg. Očekuje se da će Rolls-Royce Spectre imati nešto manje od 3000 kg kada bude finalizovan za proizvodnju.

Upitan da li bi Dacia razmislila o daljem razvijanju te filozofije i potencijalno razvoju vozila koje bi moglo da parira Citroen Amiju, četvorociklu sa dva sedišta, fokusiranom na grad i ograničenom brzinom, Martine je rekao:

“Ne postoji jedan odgovor na rešenja za mobilnost u ovom fragmentisanom svetu, sa više promena koje dolazi u narednih 20 godina nego u poslednjih 100. Svako mora da dođe sa svojim snagama – i ako pokušamo da kopiramo jedni druge, završićemo kao loše kopije.”

“Brendovi treba da definišu svoje vrednosti i ono za šta se zalažu. Mislim da je snaga Dacije danas u tome što je njena pozicija super jasna.”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare